Regering.nl

8 mrt 2004

REÏNTEGRATIETRAJECTEN VOOR ALLOCHTONE VROUWEN

De commissie PaVEM heeft de nationale participatieagenda gepresenteerd. De agenda bevat afspraken met grote steden die ervoor moeten zorgen dat allochtone vrouwen meer worden betrokken bij de samenleving.

Volgens de Commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen (PaVEM) zijn er goede lokale initiatieven om allochtone vrouwen meer te betrekken bij de samenleving, maar nog niet genoeg en het aanbod is te versnipperd. Daarom gaat de commissie afspraken maken met gemeenten, bedrijven en de vrouwen zelf om de vrouwenparticipatie structureel aan te pakken en de inzet op het gebied van taal en werk te vergroten.

De gemeenten Nijmegen en Den Haag hebben als eerste concrete afspraken gemaakt over werk. Met de gemeente Den Haag heeft de commissie afgesproken dat iedere werkzoekende allochtone vrouw die ondersteuning nodig heeft, een reïntegratietraject krijgt aangeboden. De gemeente Nijmegen heeft een intentieverklaring getekend om honderden vrouwen uit minderheidsgroepen een reïntegratietraject aan te bieden. De commissie hoopt dit jaar soortgelijke afspraken te maken met andere grote steden.

PaVEM
De Commissie PaVEM is vorig jaar juli ingesteld door het kabinet. De commissie ondersteunt de dertig grootste gemeenten bij hun pogingen om vrouwen van etnische minderheden meer te betrekken bij de samenleving. Alle ervaringen worden verzameld en aan de overige gemeenten aangeboden.

Voorzitter is oud-Kamerlid Paul Rosenmöller. In de commissie zitten verder prinses Máxima, Hans de Boer (oud-voorzitter van MKB-Nederland), Lilian Callender (directeur van Hogeschool INHOLLAND), Hans Dijkstal (oud-minister) en Yasmin Tümer (managing director bij KMPG).

Bron:



Zie het origineel
Persbericht commissie PaVEM