Politie Friesland

Politieberichten van 07/03 13.00 uur t/m 08/03 13.00 uur

Fryslân 08-03-2004 - Voor meer informatie kunt u tussen 07.00 uur en 15.00 uur telefonisch contact opnemen met Bureau Communicatie via 058
- 880 8272.

Drachten: woningbrand
Zaterdag verleende de politie rond 19.00 assistentie aan de brandweer tijdens een woningbrand aan de Stal. Er raakte niemand gewond, de bewoners konden het pand tijdig verlaten. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat de zolderverdieping aanzienlijke schade opliep. Waarschijnlijk is het vuur op de zolderetage ontstaan. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Broek A7: rijbewijs ingevorderd
Zondag werd om 15.35 uur het rijbewijs ingevorderd van een 23- jarige automobilist uit Ijlst. De bestuurder reed met zijn personenauto 170 km/u op de A7 terwijl daar een maximum snelheid geldt van 100 kilometer per uur.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zondag werd om 14.30 uur een man aangehouden aan De Centrale terzake winkeldiefstal. De verdachte, een 35-jarige Leeuwarder, had uit een elektronicazaak drie doosjes met dvds weggenomen. De verdachte werd buiten aangehouden door beveiligingspersoneel. De man werd herkend naar aanleiding van eerdere camerabeelden. Op deze beelden was te zien dat de verdachte een cd-brander wegnam. Toen de verdachte werd aangehouden wilde hij op een scooter wegrijden. De bewakers hielden hem tegen en de verdachte viel met zijn bromfiets tegen een geparkeerde auto aan. De verdachte werd naar het bureau gebracht. Hier werd hij voorgeleid en verhoord. Tijdens het verhoor bekende hij de diefstal van de dvd-brander. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten.

Drachten: inbraak supermarkt
Tussen zaterdag 20.25 uur en zondag 12.30 uur werd ingebroken in een supermarkt aan de Eems. Er werden meerdere sloffen sigaretten, shag en scheermesjes weggenomen. Men kwam het pand binnen via het dak. De totale schade is aanzienlijk. Een 50-jarige inwoner van Drachten.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Heeg: De Syl, zondag 19.38 uur, 42-jarige inwoner van Heeg, 760 ug/l, rijverbod 9 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Lemmer: Willemskade, zondag 22.25 uur, 21-jarige inwoner van Balk, 275 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Makkinga: Buterheideveld, zondag 19.15 uur, 44-jarige inwoner van Oosterwolde, 350 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Oosterwolde: inbraak bedrijfspand
Tussen vrijdag 12.00 uur en zondag 11.00 uur werd ingebroken in een glaszaak aan de Ploeggang. In het pand werd een snackautomaat zwaar vernield en de complete inhoud geplunderd. Men kwam het pand binnen door een plastic ruit van een roldeur te vernielen. Een 51-jarige inwoner van Oosterwolde deed aangifte.

Heerenveen: inbraak hondenclub
Tussen dinsdag 10.50 uur en zondag 09.10 uur werd ingebroken in het gebouw van een hondenclub aan de Wetterwille. Er werd bier, koffie, koffiemelk, suiker en diverse sauzen weggenomen. Men kwam het pand binnen door een ruit te vernielen. Er werd aangifte gedaan door een 52-jarige inwoner van Rottum.

Drachten N31: rijbewijs ingevorderd
Zondag werd om 11.45 uur het rijbewijs ingevorderd van een 31-jarige automobilist uit Den Haag. De bestuurder reed met zijn personenauto 159 km/u op de N31 richting Leeuwarden terwijl daar een
maximumsnelheid geldt van 100 kilometer per uur.

Leeuwarden: Stadswachten redden man uit water
Zondag werd rond 07.45 uur een man uit de Harlingervaart gered door surveillerende Stadswachten. Het slachtoffer, een 18-jarige Leeuwarder, had s nachts een feest bezocht en was daarna op onduidelijke wijze in het water terechtgekomen. Hij kon niet op eigen kracht op de kade komen. Stadswachten die op hun ronde waren, merkten het slachtoffer op en trokken hem op de kant. Het slachtoffer was onder invloed van alcohol en drugs en was onderkoeld. De Stadswachten brachten hem naar de eerste hulp van het MCL-Zuid ziekenhuis. De ouders van het slachtoffer werden geïnformeerd en de jongeman kon na de medische behandeling weer naar huis.

Rinsumageest: poging tot diefstal
Zaterdag werden om 14.30 uur twee mannen ontdekt in een kantoorruimte van een bedrijfspand aan de Van Aylvaweg. Twee werknemers, een 19 jarige inwoner van Oudwoude en een 39-jarige inwoner van Rinsumageest, waren in de werkplaats aan het en ontdekten de twee verdachten. Een van de twee verdachten, een 22-jarige Leeuwarder, werd door hen overmeesterd en aangehouden. De tweede verdachte kon ontkomen en vluchtte weg in een rode Golf. Er ontstond een worsteling met de 22-jarige verdachte waarbij het gebit van de 39-jarige werknemer beschadigd raakte. In afwachting van de politie bonden de werknemers de verdachte met een stuk touw vast. Waarschijnlijk werd er niets meegenomen door de verdachten omdat ze al snel ontdekt werden. De 39-jarige inwoner van Rinsumageest deed aangifte van mishandeling en poging tot diefstal.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zondag werd om 13.05 uur een 37-jarige man aangehouden aan de Arendstuin. De verdachte (zonder vaste woon-verblijfplaats) lag op de zolder van een leegstaand pand te slapen. De eigenaar van het pand ontdekte de slapende man en schakelde de politie in. De verdachte gaf geen gehoor aan het verzoek om het pand te verlaten en verzette zich tegen zijn aanhouding. De verdachte werd naar het bureau gebracht. Hij werd voorgeleid en verhoord. Tijdens het uitreiken van de dagvaarding wilde hij de dagvaarding niet ondertekenen en de ophoudkamer niet te verlaten. Hierop werd de verdachte opnieuw aangehouden. Toen de verdachte door de hulpofficier gevorderd werd om de ophoudkamer en het politiebureau te verlaten, viel hij de hulpofficier aan. Hierop werd de verdachte opnieuw aangehouden en verhoord. Na verhoor werd hij vrijgelaten en verliet hij het bureau. De verdachte werd even later voor het toegangshek van het bureau aangetroffen. Hij lag in een slaapzak voor de inrit te slapen. De verdachte werd opnieuw aangehouden en ingesloten.

Harkema: verdachte aangehouden
Zaterdag werd om 20.10 uur een verdachte aangehouden aan de Nijebourren terzake vernieling, mishandeling en binnendringen van een woning. De verdachte, een 38-jarige inwoner van Harkema, was tegen de wil van de bewoners een woning aan De Wylgen binnengedrongen. Hij kreeg toegang tot de woning door twee ruiten van de voordeur te vernielen. In de woning raakte de toiletdeur beschadigd en werden vier mokken en vier soepkommen vernield. De bewoner van het pand, een 38-jarige inwoner van Harkema, werd door de verdachte geslagen. Na de vernielingen en de mishandeling vertrok de verdachte. De politie hield hem even later in zijn eigen woning aan. Hij werd naar het bureau gebracht, voorgeleid en verhoord. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten. Volgens de eerste verklaring van de verdachte wilde hij verhaal halen na de mishandeling van zijn zoon. Volgens de verdachte was de 38-jarige bewoner van het pand aan De Wylgen verantwoordelijk voor de mishandeling. De mishandeling had eerder die middag plaatsgevonden. De aanleiding voor deze mishandeling is momenteel nog niet duidelijk. Enkele betrokkenen moeten nog gehoord worden. De politie onderzoekt de kwestie.

Franeker: openlijke geweldpleging
Zaterdag werden rond 11.00 uur drie verdachten aangehouden aan de Prof. Van Swindenstraat. De verdachten, een 21-jarige en een 24-jarige inwoner van Franeker en een 42-jarige inwoner van Schagen, werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De verdachten werden naar het bureau gebracht en werden voorgeleid en verhoord. Na verhoor werden ze weer vrijgelaten. De verdachten wilden iemand spreken bij een pand aan de Prof. Tydemastraat. Ze sloegen een ruit met een stoeptegel in. De verdachten stelden zich met een honkbalknuppel en een luchtbuks bedreigend op. Er kwam geen reactie en ze vertrokken in een zwarte personenauto. De aanleiding van het incident ligt waarschijnlijk in de relationele sfeer. Een 67-jarige inwoner van Franeker deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in en moet nog enkele betrokkenen verhoren.

Leeuwarden: woninginbraak
Tussen zondag 13.25 uur en 20.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Pieter Langendijkstraat. Een fotocamera, een dvd-speler, een jas en sieraden werden weggenomen. Men kwam de woning binnen door een raam te forceren. Een 37-jarige Leeuwarder deed aangifte.