Ingezonden persbericht


Onderzoeksplan Veiligheidsbewustzijn Brandweerpersoneel

8 maart 2004

De afgelopen 12 jaar zijn 23 brandweermedewerkers, tijdens de uitvoering van hun repressieve taak, om het leven gekomen. Bovendien raken jaarlijks vele honderden brandweermedewerkers gewond tijdens deze werkzaamheden .

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) heeft in die periode een tiental diepgaande onderzoeken verricht. Deze onderzoeken richten zich op ongevallen met dodelijke afloop, met als primair doel lessen te trekken en ongevallen in de toekomst te voorkomen. Bij vrijwel alle onderzoeken is geconcludeerd dat er vaak onvoldoende aandacht is voor de veiligheid van de ingezette brandweermedewerkers en wordt aanbevolen het veiligheidsbewustzijn te verbeteren.

De indruk bestaat dat, ondanks de vele en herhaalde aanbevelingen van de Inspectie OOV en de daaruit volgende initiatieven op landelijk niveau er ten aanzien van het veiligheidsbewustzijn weinig vooruitgang wordt geboekt. Op landelijk niveau worden weliswaar de nodige acties ondernomen. Toch bestaat het vermoeden dat de aanbevelingen niet of nauwelijks de werkvloer bereiken.

De Inspectie OOV vindt hierin aanleiding om een nader onderzoek in te stellen, waarbij het accent ligt op het lerend vermogen van de brandweerorganisatie. Het doel van het gehele onderzoek is: Een bijdrage leveren aan de verbetering van het veiligheidsbewustzijn bij de brandweer . Hiervoor is een onderzoeksplan opgesteld.

Downloads:

Onderzoeksplan veiligheidsbewustzijn brandweerpersoneel (101 Kb)


Zie het origineel