B EN W BERICHTEN 2004 - 9 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 5 EN 9 MAART

Algemene Zaken

(09-03)Op 25 mei 2004 brengt een delegatie van de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club een bezoek aan Rotterdam. Wethouder Hulman zal de delegatie ontvangen en een felicitatiebrief van de gemeente Rotterdam, als grootste zeehaven, overhandigen. De delegatieleider zal deze felicitatie, samen met de felicitatiebrieven van burgemeesters van andere grote havensteden in Nederland, overhandigen aan de burgemeester van Harlingen bij de officiële opening van de uitbreiding van de zeehaven van Harlingen in juni 2004.

(09-05) Het College is akkoord met de reis naar Engeland van wethouder Van Sluis (Economische Infrastructuur) op 11 en 12 maart. Doel van het bezoek is inzicht krijgen in de plannen van de bedrijven Intergen en Britnet over investeringen in de elektriciteitsvoorziening in West-Europa. Aan de orde komen de uitbreiding van elektriciteitsopwekking in Rotterdam en de levering van stroom vanuit Engeland naar Nederland.

(09-03) Het College is akkoord gegaan met een bezoek van de burgemeester aan Japan van 22 t/m 28 mei. Doel van het bezoek is het verstevigen van de relatie van Rotterdam met de top van de belangrijkste Japanse logistieke en industriële bedrijven met vestigingen in Rotterdam die allen in Tokio zijn gevestigd. Het bezoek haakt aan op concerten die in deze periode door het Rotterdams Philharmonisch Orkest in Tokio worden gegeven. Daarnaast voorziet het programma in bezoeken aan bedrijven in Hamamatsu, Osaka en Hiroshima. Ook brengt de burgemeester een bezoek aan de gouverneur van Osaka.

(09-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten de Burgerzaal beschikbaar te stellen voor de ontvangst van genodigden bij de viering van het twintigste Zomercarnaval in Rotterdam. Dit carnaval is een vooraanstaand zomerfestival en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste multiculturele evenementen van Nederland. Afgelopen jaar trok het Zomercarnaval ruim 800.000 bezoekers.

(09-03) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van wethouder Middelen en Sport naar Rome van 10 tot 13 december 2003.

(09-03) Het college van B en W heeft ingestemd met de wijziging van het integraal mandaat en volmachtbesluit 2004. Deze wijziging is noodzakelijk omdat in de herziene Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam (APV) enkele artikelen in zijn vernummerd of zijn komen te vervallen. (09-03) Het college van Burgemeester en wethouders heeft een nieuw aanwijzingsbesluit voor openlijk drankgebruik en bedelarij vastgesteld. Hierin staat beschreven waar het verboden is om alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flesjes, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben en waar het verboden is om te bedelen voor geld of andere zaken.

(09-03) Het College heeft ingestemd met een bijdrage van E 7.500 euro voor het 40-jarig jubileum van het Inspraak Orgaan Turken, dat op 3 april aanstaande in De Doelen wordt gevierd. De burgemeester treedt op als gastheer.

Beleid

(05-03) Het College heeft een machtiging voor het binnentreden van een woning aan de Bakkerstraat afgegeven om tot ontruiming te kunnen overgaan. Aan een eerdere toezegging om het daar gevestigde illegale logement te ontruimen is geen gehoor gegeven.

Het College heeft een machtiging afgegeven tot het binnentreden van een woning aan de Willem Beukelszstraat. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming van dit illegale logement is geen gevolg gegeven.

(05-03) Burgemeester en wethouders stellen een subsidie van E 10.000,- beschikbaar aan het Rotte's mannenkoor voor een tournee naar Polen in september van dit jaar. Een onderdeel van de tournee is een kranslegging en optreden in het voormalig concentratiekamp Sztutowo.

(09-03) Het College heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'Vreewijk' in procedure te brengen. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord wordt gemachtigd tot het verzorgen van de inspraakprocedure en de directeur van de dS+V tot het voeren van het overleg ex artikel 10 van het Bestluit op de Ruimtelijke Ordening. De aard van het plan is vooral conserverend. Het bestemmingsplan zal de stedenbouwkundige structuur beschermen en zo nodig versterken en een einde maken aan het versnipperde juridische-planologische beleid.

(09-03) Het College stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Poortstraat, in verband met het wijzigen van de tramverbinding voor de ontwikkeling van het Centraal Stationgebied. Voor het wijzigen van de tramverbinding is onder meer het aanleggen van een trambaan van het Stationsplein, via het Delftseplein en de Poortstraat naar het Weena nodig. Deze lus vervangt de huidige lus op het Stationsplein. Die moet verdwijnen in verband met de aanleg van RandstadRail. Het gedeelte door de Poortstraat is in strijd met de daar geldende bestemming: 'verblijfsgebied' (bestemmingplan Weena-Oost). Om hiervoor vrijstelling ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te kunnen verlenen, is een voorbereidingsbesluit vereist.

(09-03) Het college van burgemeesters en wethouders heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'Boomgaardshoek', in de deelgemeente Hoogvliet, in procedure te brengen. Dit bestemmingsplan maakt nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Op de plek die wordt begrensd door Klaproos, Speenkruid en Ridderspoor kan een Hoed-praktijk (Huisartsen onder een dak) komen, inclusief een apotheek en een aantal woningen. Op het terrein Heemsberg worden twee stichtingen gevestigd, de Stichting Heemsberg die de kinderboerderij beheert en de Stichting Jongeren op weg die daarvoor in aanmerking komende jongeren arbeids- en sociale vaardigheden te laten opdoen. Het bestemmingsplan is verder vooral gericht op behoud van de bestaande structuren en kwaliteiten binnen het plangebied.

(09-03) Burgemeester en wethouders hebben besloten om het bestemmingsplan Liskwartier ter vaststelling aan de Gemeenteraad voor te leggen. Het bestemmingsplan maakt op enkele locaties nieuwe ontwikkelingen mogelijk en is verder vooral gericht op behoud van de bestaande structuur en kwaliteiten van de wijk. Het Liskwartier werd in 1983 aangewezen als stadsvernieuwingsgebied. De laatste projecten van deze stadsvernieuwing moeten nog worden afgerond. Het bestemmingsplan biedt ruimte aan deze bouwplannen.

(09-03) Het College heeft besloten om met de Development Corporation IJsselmonde B.V. (DCIJ) een raamovereenkomst aan te gaan voor de uitvoering van het - nog definitief vast te stellen - Masterplan Hart.

(09-03) Het College gaat de gemeenteraad voorstellen akkoord te gaan met de nieuwe schaderegeling bij ingravingen, welke betrekking heeft op het weer herstellen van de straat, stoep of plantsoen nadat een kabel of leidingeigenaar hier een ingraving heeft verricht. De nieuwe regeling gaat ervan uit dat de herstelwerkzaamheden niet meer door de gemeente, maar door de ingraver zelf verricht worden. De kosten die de gemeente daarna nog moet maken (in verband met onderhoud na zetting, degeneratie en enkele beheertaken) worden bij de partijen in rekening gebracht op basis van bestuurlijk vastgestelde tarieven.

(09-03) Het College heeft besloten een subsidie van E 50.000,- te verlenen aan het Arab Filmfestival voor de editie 2004.

(9-03) Het College heeft ingestemd met de verlenging van de gemeentelijke regeling Openbaar Lichaam Volwasseneneducatie Rijnmond (OLIVER) tot 2006. In Oliver werken de Rijnmondgemeenten samen aan verschillende thema's zoals voortijdig schoolverlaten en tweede kansonderwijs voor volwassenen. Na vaststelling door de gemeenteraad en goedkeuring door de provincie Zuid-Holland zal de nieuwe regeling in werking treden.

Middelen en Control

(09-03) Het College heeft besloten een medewerker van de Roteb met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen wegens ernstig plichtsverzuim.

(09-03) Het College heeft besloten het Ambtenarenreglement met de pensioenopbouw bij "een stapje terug" aan te passen. In de regeling wordt o.a. opgenomen dat het aantrekkelijker is voor een oudere medewerker een functie te aanvaarden die beter bij de huidige situatie past.

(09-03) Het college van B en W is akkoord gegaan met de invoering van leges voor incidentele ontheffing voor exceptionele transporten op de openbare wegen door de Dienst Wegverkeer (RDW). Een standaard vergoeding, met hierin de kosten berekend voor beoordeling en verlening van een ontheffing, wordt in rekening gebracht.

(09-03) Het College heeft het managementcontract /bestuursovereenkomst 2004 vastgelegd voor de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe), Gemeentewerken, de kostenplaats Openbare Ruimte en Mileu (ORM), Stedelijk Adviescommissie Ouderenbeleid (SAO) en Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS). Het contract zal in de komende weken getekend worden door het voor deze dienst verantwoordelijk lid van het College en de directeur van deze dienst.


---- --