Gemeente Tilburg

Bezoekadres Stadhuisplein 130

Postadres Postbus 717 5000 AS Tilburg

Doorkiesnummer 013 542 88 35 Faxnummer 013 542 90 71

Beleidsontwikkeling Economie Milieu Ruimtelijke Ordening Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwijs en Jeugd

Nummer BO 2004 010

Datum 10 maart 2004

2College heeft onderwijsproject 'Samen kennis maken' voor tieners

Verbeteren overgang basisschool naar middelbare school

Om de overgang van kinderen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs te verbeteren is het 2College in het schooljaar 2003/2004 gestart met het project 'Samen kennis maken'. Dit project is gestart omdat de genoemde overgang op dit moment nog een zwakke schakel vormt in de onderwijs- en jeugdketen, wat schooluitval en afstroom in het voortgezet onderwijs tot gevolg heeft. Met dit project wil 2College ervaring opdoen met onderwijs aan 10- tot 14-jarige jongeren. Intensieve samenwerking tussen de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs moet een brug slaan tussen beiden. De samenwerking gebeurt op zowel docent- als leerlingniveau.

Minder schooluitval en afstroom

Het doel van het project is de schooluitval en afstroom in het voortgezet onderwijs te verminderen door betere begeleiding van kinderen náár en ín de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs. De kennis die opgedaan wordt in dit project zal gedeeld worden met het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Midden-Brabant. Dit moet op den duur leiden tot tieneronderwijs in de wijken, gekoppeld aan de brede schoolontwikkeling in het basis- en voortgezet onderwijs. Het project richt zich op verschillende thema's en ontwikkelingen die van belang zijn in het onderwijs, zoals het omgaan met verschillen tussen leerlingen, nieuwe vormen van leren en het versterken van de positie van het onderwijs in de wijk. Het is de bedoeling dat binnen het projectteam van 16 leraren een werkwijze en een procedure wordt ontwikkeld waardoor samenwerking en onderlinge afstemming wordt bevorderd. 2College wil in de komende jaren groeien naar een projectvorm waarin tenminste 24 basisscholen gekoppeld worden aan de 6 colleges van 2College.

Kosten De totale kosten van het project worden gefinancierd door de gemeente Tilburg voor een bedrag van E 7.500,- en door het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Midden-Brabant voor een bedrag van E 7.570,-.

Contactpersonen voor de pers