Vereniging Nederlandse Gemeenten

__________________

VNG reactie op tweede jaarbericht begeleidingscommissie Vernieuwingsimpuls (10/03/04)

De VNG heeft met belangstelling kennis genomen van de uitkomsten van het onderzoek naar de positie van de wethouder in het duale stelsel. De conclusies bevestigen het beeld dat de VNG uit twee jaar dualisme heeft gekregen.

De wethouders zijn in het algemeen niet positief over hun rol en positie in het duale stelsel, ze vinden de raad lastig en zijn bovendien somber gestemd over het functioneren van de raad. Wethouders vinden dat ze ten opzichte van de raad aan positie hebben verloren. De VNG is van mening dat ook in het oog moet worden moet gehouden dat het dualisme nog maar sinds 2002 is ingevoerd. Om binnen twee jaar een definitief oordeel te kunnen geven is een onmogelijke opgave. Raadsleden zijn nog zoekende naar een goed evenwicht tussen hun volkvertegenwoordigende rol en een vertaling daarvan naar de kaderstellende rol.

Uit het rapport blijkt dat de samenwerking tussen de wethouders in het college in grote lijnen wel als positief beoordeeld wordt. Opvallend is dat er geen significante verschillen zijn tussen wethouders van voor de invoering van het dualisme en wethouders nieuwe stijl. Persoonlijke vaardigheden, procesinzicht en flexibiliteit in het omgaan met veranderingen zijn bepalend.

De kracht van het collegiale bestuur is een belangrijke verworvenheid. Deze lijn uit de geschiedenis zoals in rapport wordt beschreven moet niet verloren gaan. Door wethouders worden hierover wel kritische opmerkingen gemaakt in relatie tot de toekomst: de gekozen burgemeester. De VNG zal hiermee in de belangenbehartiging rekening houden.

In het rapport wordt voorgesteld het artikel in de Gemeentewet, op grond waarvan wethouders niet aanwezig zijn in de vergadering van de gemeenteraad dan op eigen verzoek of op expliciete uitnodiging van de raad, te schrappen. De VNG is het eens met de daaraan ten grondslag liggende gedachte: het uitgangspunt moet zijn dat wethouders in de vergadering van de gemeenteraad aanwezig zijn tenzij de raad besluit zonder hen te willen vergaderen.

De VNG geeft graag invulling aan de suggestie om de wethouders beter te organiseren. Zij is voornemens hier in eerste instantie invulling aan te geven door het bieden van een platform waar wethouders met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Het organiseren van jaarlijks terugkerende bijeenkomsten is een vorm daarvoor.

Klik hier voor het volledige jaarrapport
Zie het origineel