Politie Flevoland

Mega-weedplantage opgerold

Swifterbant 10-03-2004 - De politie heeft woensdagmorgen in een bedrijfspand aan de Industrieweg in Swifterbant een mega-weedplantage gevonden. De plantage is de grootste die ooit in Flevoland is ontdekt en ook een van de grootsten in Nederland. Twee mannen, die in de kwekerij aan het werk waren, zijn aangehouden. De komende twee dagen worden de ruim 50.000 planten vernietigd en wordt de gehele installatie ontmanteld.

De politie kwam de kwekerij op het spoor na een tip. In een loods werd een afgescheiden serie vertrekken aangetroffen, waarin 370 moederplanten en ruim 26.000 hennepstekjes stonden. Een medewerker van het energiebedrijf zag dat de daar gebruikte hoeveelheid stroom veel minder was dan de hoeveelheid stroom die werd afgetapt. Nader onderzoek in de naburige loodsen leverde een goed verborgen kwekerij op, waar ruim 25.000 planten stonden. Deze kwekerij was zeer professioneel opgezet. De gehele ruimte van de loods was verdeeld in acht compartimenten, waar de planten in verschillende stadia van groei stonden, zodat er wekelijks geoogst kon worden. De ruimte was ruim voorzien van assimilatielampen, schakelapparatuur, transformatoren, water- en voedingsslangen en een intern luchtverversingssysteem.

In een afzonderlijk gedeelte van de bedrijfsloods werd nog een oplegger met gesloten bak (koeltrailer) ontdekt, waarin eveneens enkele honderden kleine plantjes werden opgekweekt.

De plantage was geheel selfsupporting door de eigen kweek van stekjes. Geschat wordt dat de plantage al meer dan twee jaar heeft gedraaid. De opbrengst wordt geschat op zon vijf miljoen euro per acht weken (dertig miljoen euro per jaar). De stroom werd rechtstreeks vanuit het tegen het pand staande transformator afgetapt. De twee mannen, die in de kwekerij zijn aangehouden (een 42-jarige man uit Dronten en een 37-jarige man uit Lelystad), zijn voor nader onderzoek ingesloten. De politie stelt een onderzoek in naar de persoon of organisatie die achter deze professionele kwekerij zit.