VU ziekenhuis

Nieuwe behandelingsmethode hersenvliesontsteking dichterbij

Een nieuwe behandelingsmethode voor hersenvliesontsteking komt dichterbij. Promovenda Petra Zwijnenburg onderzocht het ontstaan van bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking). Zij ontdekte in een proefdierstudie dat remming of uitschakeling van sommige eiwitten die betrokken zijn bij de afweerreactie tegen meningitis, minder ziekteverschijnselen en een lagere sterfte tot gevolg heeft.

Petra Zwijnenburg promoveert woensdag 10 maart 2004 aan het VU medisch centrum Amsterdam. In haar proefschrift beschrijft Zwijnenburg studies naar de afweerreactie die zich in het centraal zenuwstelsel afspeelt tijdens bacteriële meningitis. Zij ontwikkelde een nieuw proefdiermodel. Uit deze proefdierstudies bleek dat de remming of uitschakeling van bepaalde eiwitten, de zogenoemde ontstekingsmediatoren, een lagere sterfte en minder ziekteverschijnselen tot gevolg heeft.

Bacteriële meningitis, de medische term voor hersenvliesontsteking, is een relatief zeldzame maar ernstige infectie die ontstaat wanneer bacteriën de hersenen binnendringen. De ontsteking veroorzaakt hoge sterfte en heeft bij overlevenden ernstige langetermijngevolgen, zoals leer- en gedragsproblemen en doofheid.
Uit onderzoek is gebleken dat de afweerreactie in de hersenen niet alleen bacteriën doodt, maar ook schade aan de hersenen aanricht.

Zwijnenburgs onderzoek brengt klinische toepasbaarheid dichterbij. Een medische therapie die ingrijpt op de afweerreactie kan een belangrijk gereedschap worden in de strijd tegen bacteriële infecties.