European Commission

IP/04/321

Brussel, 10 maart 2004

Groen licht Commissie voor overname Atis Real International door BNP Paribas Immobilier

De Europese Commissie heeft, op grond van de concentratieverordening, toestemming gegeven voor de geplande overname van Atis Real International (een Franse onderneming die de Atis Real-dochters omvat die internationaal actief zijn op het gebied van advies, transacties, expertise en management in de vastgoedsector) door het Franse BNP Paribas Immobilier, een dochter van de bank BNP Paribas. De operatie doet geen mededingingsbezwaren rijzen.

BNP Paribas Immobilier en Atis Real International zijn twee ondernemingen die actief zijn in de sector van het bedrijfsmatig en particulier vastgoed, met name voor projectontwikkeling, vastgoedmanagement voor rekening van derden of voor eigen rekening, vastgoedtransacties en advies.

Deze operatie maakt de samenwerking mogelijk van twee entiteiten die actief zijn in de dienstverlening op het gebied van vastgoed, maar die elkaar met name uit geografisch oogpunt aanvullen. Tot dusver was BNP Paribas Immobilier namelijk vooral aanwezig in Frankrijk, terwijl Atis Real International niet alleen in Frankrijk, maar ook in Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Benelux aanwezig was.

De Commissie heeft met name onderzocht wat de effecten van de operatie waren voor de verhuurmarkten voor bedrijfsmatig vastgoed in Frankrijk, waar BNP Paribas Immobilier en Atis Real International beiden vrij actief zijn. Uit dit onderzoek is gebleken dat de operatie geen concurrentieverstorende effecten zou hebben, omdat de gecumuleerde marktaandelen - regionaal zowel als nationaal - niet erg groot zullen zijn. Bovendien blijven er nog sterke concurrenten bestaan.