Gemeente Haarlem


27 februari 2004
Michel Hogerwerf/Trudy Spijkstra
023-5115300
65/2004


Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer


Stadsbibliotheek Haarlem en Boekenweek 2004 : Gare du Nord - Ontmoetingen met Frankrijk

De Boekenweek wordt dit jaar gehouden van woensdag 10 maart tot en met zaterdag 20 maart 2004. Het thema van de Boekenweek 2004 is: Frankrijk! Het land van de Tour de France, Sartre, Renoir, Asterix, Aznavour, de Michelinsterren en de Hoofddoeken. Al deze onderwerpen komen in diverse tentoonstellingen bij de vestigingen van de Stadsbibliotheek aan bod.
Daarnaast heeft de Stadsbibliotheek nog meer activiteiten over de Boekenweek.
Zo kunt u uw kennis van de Franse literatuur testen met de Boekenweektest. Een boekje vol met tekeningen van Willem (cartoonist Bernhard Willem Holtrop): elke tekening beeldt een Franse roman uit, maar welke? De boekjes worden op alle vestigingen van de Stadsbibliotheek Haarlem uitgedeeld, zolang de voorraad strekt.
In 2007 is de Hoge Snelheids Lijn (HSL)-Zuid klaar. Parijs ligt dan per trein dichterbij dan Maastricht. Een expositie met foto's over de aanleg van deze verbinding is te zien in de Centrale Bibliotheek aan de Gasthuisstraat 32. Vanaf 23 maart staat er ook een simulatiecomputer van een trein-cockpit.
De afdeling Oude Boekerij en Bijzondere Collecties van de Stadsbibliotheek heeft een tentoonstelling samengesteld over bijzondere Franse uitgaven uit de achttiende tot en met twintigste eeuw. In de vitrines treft u een keur van grote Franse schrijvers aan. Zo zijn onder meer Mallarmé, Voltaire, Verlaine, Apollinaire, Baudelaire, Balzac te bewonderen. De wanden worden gesierd door aangrijpende illustraties uit een prachtuitgave van Rimbaud.
In samenwerking met de NS wordt tijdens de Boekenweek een ledenwerfactie gehouden. Iedereen die zich tijdens de Boekenweek inschrijft als nieuw lid van de Stadsbibliotheek, krijgt een NS-voordeelbon cadeau.

---