Gemeente Woudenberg


2004-020 Onthulling gedenksteen Pyramide van Austerlitz

WOUDENBERG, 10 maart 2004 Burgemeester mr. A.B.L. de Jonge van Woudenberg en letterhakster Anja Roemer hebben op dinsdag 9 maart 2004 één van de gedenkstenen van de Pyramide van Austerlitz onthuld. De gedenksteen ligt tot en met de zomermaanden in de hal van het gemeentehuis tentoongesteld voor het publiek.

De gedenkstenen zijn een geschenk van de gemeente Woudenberg in verband met de 200ste verjaardag van de Pyramide van Austerlitz en de restauratie van het monument. Drie gedenkstenen zijn gereed en de eerste van de vier gedenkstenen ligt in het gemeentehuis van Woudenberg. De gedenksteen weegt 560 kilo, is twee bij één meter groot en tien centimeter dik. De gedenkstenen worden uiteindelijk in de voet van de Pyramide gemetseld. De teksten in de gedenkstenen zijn uitgehakt door Anja Roemer.

Teksten
Op de vier gedenkstenen staat, in het Frans, een ode aan Napoleon. De Pyramide van Austerlitz werd in 1804 ter zijner eer opgericht door de Franse generaal Marmont. Bij de gedenksteen in het gemeentehuis van Woudenberg ligt de Franse tekst en de Nederlandse vertaling van alle gedenkstenen gratis om mee te nemen.
Laatst gewijzigd op 10/03/2004