Gemeente Amsterdam

Zeeburg helpt studenten en jongeren aan woonruimte 10 maart 2004 - Stadsdeel Zeeburg
Stadsdeel Zeeburg wil tijdelijke en structurele huisvesting bieden aan studenten en jongeren om het groeiende tekort aan woonruimte te verlichten. In de Uitvoeringsnotitie Studentenhuisvesting stelt het Dagelijks Bestuur een aantal acties voor aan de stadsdeelraad.

Het stadsdeelbestuur streeft er naar om in de komende jaren zo'n 60 woningen te realiseren in de nieuwbouw. In de bestaande bouw kunnen ongeveer 240 studentenkamers worden gecreëerd, waarvan de helft al in het voorjaar van 2005 wordt opgeleverd. De kamernood in Amsterdam is een structureel probleem. Wachttijden lopen op tot maar liefst tweeënhalf jaar. Terwijl het aantal woningzoekende studenten en jongeren blijft toenemen, neemt het aanbod van betaalbare woningen steeds verder af. Ook hapert de doorstroom van afgestudeerde jongeren naar zelfstandige woonruimte.

Maximaal bijdragen

Aan het oplossen van het huisvestingsprobleem onder jongeren en studenten wil Zeeburg maximaal bijdragen. In samenwerking met onder meer woningcorporaties, projectontwikkelaars en studentenorganisaties wil het stadsdeelbestuur op korte termijn initiatieven nemen voor het realiseren van woningen. Volgens Zeeburg kunnen al in de loop van 2005 de eerste kamers aan studenten worden aangeboden.

Locaties

In eerste instantie denkt het stadsdeelbestuur aan de Berlageblokken die de woningcorporatie Ymere binnenkort begint te renoveren. Daarnaast kan na 2005 het Asielzoekerscentrum op het Zeeburgereiland een interessante locatie zijn voor tijdelijke studentenhuisvesting. Het waterrijke Zeeburgereiland biedt ook mogelijkheden voor het huisvesten van studenten en jongeren op bijvoorbeeld riviercruiseschepen. Een corporatie heeft hiertoe al een concreet plan ontwikkeld.

Verder maakt het stadsdeel afspraken met de corporaties om studio's en 2-kamerwoningen in nieuwbouwcomplexen in de Indische Buurt te verwezenlijken. Voorts maakt de afdeling Vastgoed van het stadsdeel een inventarisatie van leegstaande panden in Zeeburg met het oog op tijdelijke huisvesting van studenten. Voor zwerfjongeren is een opvangvoorziening gepland in het gebouw Argentinië aan de Oostelijke Handelskade.

Stadsdeelvoorzitter

"Er zijn legio mogelijkheden denkbaar", zegt stadsdeelvoorzitter en portefeuillehouder volkshuisvesting Tjeerd Herrema. "Ons stadsdeelbestuur werkt graag mee aan projecten voor het oplossen van het schrijnende probleem. Ook willen we zelf initiatieven nemen om samen met bijvoorbeeld corporaties projecten te ontwikkelen." Herrema vindt dat het huisvesten van studenten en jongeren in Zeeburg bovendien een verrijking betekent voor zijn stadsdeel. "De komst van jonge mensen draagt in belangrijke mate bij aan de gewenste diversiteit van de bevolkingssamenstelling in de Zeeburgse buurten."

De voorstellen van het Dagelijks Bestuur, die zijn vervat in de Uitvoeringsnotitie Studentenhuisvesting, worden op 16 maart besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer. Eind maart wordt de notitie behandeld in de stadsdeelraad.

© Gemeente Amsterdam