Socialistische Partij

`Kamer moet nieuwe eurocommissaris kiezen'

10-03-2004 * Volgens de SP is er maar één bevredigende oplossing voor de ruzie die is ontstaan over de opvolging van eurocommissaris Bolkestein: de Tweede Kamer moet uit de verschillende kandidaten een geschikte opvolger kiezen. Inmiddels zijn er namen bekend van kandidaten van CDA, PvdA en VVD.

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel zou het goed zijn als de regering met een eigen voordracht komt, maar de uiteindelijke keuze aan de Kamer overlaat. Zwaarwegend argument voor Van Bommel is het feit dat eurocommissarissen niet de regering van de betreffende lidstaat vertegenwoordigen maar er zitten voor het belang van de Europese Unie als geheel.

Van Bommel meent dat het hoog tijd is dat de aanwijzing van eurocommissarissen wordt gedemocratiseerd: "In een tijd dat we praten over verkiesbaarheid van burgemeesters en het dichten van het democratisch gat in de Europese politiek is het toch niet denkbaar dat we doorgaan met deze regenteske benoemingswijze in de achterkamer. Bolkestein zou volgens ingewijden van de VVD zelfs zitten te wachten op een smeekbede van Balkenende. Laat hem gewoon politieke strijd leveren voor die politieke functie. Van der Ploeg (PvdA) is wat ons betreft een veel betere kandidaat."