GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie 12 maart 2004 22:19

NIEUW WAO-STELSEL ONBEGRIJPELIJK, ONNODIG EN ONUITVOERBAAR

(12 maart 2004)

Het kabinet pakt niet de arbeidsongeschiktheid, maar de wao-ers aan. GroenLinks is kritisch over de definitieve WAO-voorstellen die vandaag bekend zijn gemaakt door minister de Geus. Alles is gericht op het verminderen van het beroep op de WAO door het drastisch beperken van de polisvoorwaarden. Er is geen enkel nieuw beleid om arbeidsongeschiktheid te voorkomen of WAO-ers aan werk te helpen.

Het aantal nieuwe WAO-ers daalt de laatste jaren fors. Bovendien worden vanaf dit jaar werkgevers niet één, maar twee jaar lang financieel verantwoordelijk voor het ziekengeld voor zieke werknemers. GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet desondanks voorstellen doet voor een geheel nieuw systeem voor (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers. De uitvoering van de WAO door het UWV, die gelukkig langzaam aan verbetert na jaren van reorganisaties en wetswijzigingen, wordt opnieuw voor jaren volledig omgegooid.

Waar wél nieuw beleid broodnodig is, namelijk om kansen op werk voor huidige WAO-ers te verbeteren, zwijgt het kabinet. GroenLinks wijst dit af. GroenLinks vreest bovendien dat het nieuwe WAO-stelsel onuitvoerbaar is, wegens de opeenstapeling van regelingen waarvoor werknemers bij ziekte in aanmerking kunnen komen. Dat het kabinet wijselijk afziet van algehele privatisering van de nieuwe regeling voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten doet daar niets aan af.

Het is winst dat de huidige WAO-ers niet onder het nieuwe WAO-regime komen en dat bestaande WAO-ers, ouder dan 55 jaar, op basis van de huidige regels worden gekeurd. Blijft staan dat bij herkeuring van WAO-ers jonger dan 55 jaar fors strengere eisen worden gesteld (aanpassing Schattingsbesluit). GroenLinks vindt dat onrechtvaardig, ook omdat niets extra's wordt gedaan aan meer (aangepast) werk voor zittende WAO-ers.

Naar het zich laat aanzien, worden bestaande WAO-ers jonger dan 55 jaar ook herkeurd op basis van veronderstelde gangbare vaardigheden, zoals het spreken van de Nederlandse taal en het bedienen van een computer. Als dit doorgaat, worden duizenden (allochtone) WAO-ers goedgekeurd zonder zicht op werk en zonder dat überhaupt een poging is gedaan en tijd is gegund om Nederlands te leren of computervaardigheden te verwerven. GroenLinks vindt dit onaanvaardbaar.

Kees Vendrik (06 - 1830 6001)