Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

12/03/04 Koningin opent nieuwbouw Cultuur Onder Dak Apeldoorn

Hare Majesteit de Koningin opent 12 maart de nieuwbouw van Cultuur Onder Dak Apeldoorn (CODA). In het gebouw zijn het gefuseerde Apeldoorns Museum, Apeldoorns Archief en Bibliotheek Apeldoorn gehuisvest.

De nieuwbouw is ontworpen door architect Herman Hertzberger. In het ontwerp stond transparantie centraal. De gevel bestaat voornamelijk uit glas. Archieven en depots bevinden zich in gesloten ruimten op de bovenste verdieping. De nieuwbouw is aangebouwd tegen het bestaande gebouw van de bibliotheek. Het geheel vormt nu een U-vormige omsluiting van een binnenplein. Onder het plein ligt een verdiepte museumzaal, die bestaat uit één ruimte van 1600 m2. In de nieuwbouw is het kenniscentrum 'de Verdieping' gevestigd, waar onder andere studiezalen zijn ingericht.

Het museum heropent met een vijftal exposities. Oogstrelend Schoon gaat over reiniging en loutering in geschiedenis en moderne beeldende kunst, Woudreuzen en Fluisterheggen over de geschiedenis van Apeldoorn. Naast Nieuwe aanwinsten 2002-2003 zijn er presentaties over sieraden van Onno Boekhoudt en over de architect Herman Hertzberger.

Vanaf de dag van opening biedt CODA aan de inwoners van Apeldoorn en de regio een tiendaags cultureel programma. Onder andere staan op het programma een Apeldoornse Museumnacht, een geschiedenisquiz, muziek en toneel, rondleidingen en workshops staan op het programma.