Gemeente Albrandswaard


PERSBERICHT

Laatste werkzaamheden Bos Valckesteijn van start.

Hoge bomen vangen veel wind. De eerste bomen van het bos Valckesteijn die zijn geplant in de omgeving van de Varleweg in de gemeente Albrandswaard, hebben tijdens de afgelopen storm van februari 2004 veel schade op gelopen. Op natuurlijke wijze ontstaan zo open ruimtes in het bos waar de natuur zijn eigen gang kan gaan. Het bos is op deze manier nooit af. Wel zijn de laatste percelen nu beschikbaar om ingeplant te worden.

Sinds 1990 wordt gewerkt aan het bosplan Valckesteijn. Elke keer als er voldoende percelen beschikbaar zijn, worden deze ingeplant met bomen. Dit heeft voor een grote afwisseling gezorgd in het gebied tussen de haven van Rotterdam en de woonkernen Rhoon en Poortugaal. In sommige gebieden concurreren de bomen nog met de kruiden, op andere plaatsten staan al bomen van 10 meter. In 2003 zijn de laatste percelen aangekocht door de Dienst Landelijk Gebied (DLG) een onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit. Deze dienst organiseert, in opdracht van de Landinrichtingscommissie IJsselmonde de aanleg van bos- en recreatiegebieden op IJsselmonde.

In 2004 worden de laatste bospercelen aangelegd. Nog dit jaar zullen graafmachines aan de slag gaan om de sloten aan te passen en vijvers te graven. De paden worden aangelegd en de bomen gaan de grond in. De werkzaamheden zijn geconcentreerd op 3 gebieden. Rondom de Hofweg en in de Zwaardijkpolder worden de gebieden die nog open zijn ingeplant met bomen en struiken. Op een perceel aan de Rhoonse dijk wordt een ontwikkeling van natuur mogelijk gemaakt.

Verwacht wordt dat in het voorjaar 2005 alles klaar is. Het bos krijgt dan de tijd om te groeien. Weer en wind zullen altijd hun effect blijven houden op de natuurlijke ontwikkeling. De dreigende uitbreiding van het havengebied naar de woonkernen is gestopt en voor de bewoners van de gemeente Albrandswaard zijn aantrekkelijke wandel- en fietsroutes ontstaan in de directe omgeving. Het Staatsbosbeheer zorgt voor het beheer en onderhoud van het bos.