Fontys



vrijdag 12 maart 2004

Fontys Hogescholen installeert nieuwe lector `Didactiek van het beroepsonderwijs'
Prof. Dr. Johan M.M. van der Sanden is vandaag geinstalleerd als lector `Didactiek van het beroepsonderwijs'. Zijn lectoraat is verbonden aan Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool in Eindhoven.

Leerlingen in het beroepsonderwijs staan voor de taak ergens goed in te worden en hun scholen moeten hen daarbij helpen. Het lectoraat didactiek van het beroepsonderwijs gaat op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

-Hoe verlopen processen van competentie- en arbeidsidentiteitsontwikkeling bij leerlingen die een opleiding volgen in de beroepsonderwijskolom? Speciale aandachtspunten zijn de wijze waarop leerlingen leeromgevingen percipiëren en gebruiken en de wijze waarop zij informatie uit verschillende bronnen integreren.
-Hoe verlopen processen van competentieontwikkeling bij docenten-in-opleiding en docenten die betrokken zijn bij innovaties in de instelling voor beroepsonderwijs waar zij werken?
-Wat zijn de kenmerken van krachtige en competentiegerichte leeromgevingen in de beroeps- onderwijskolom en door middel van welke maatregelen kunnen leeromgevingen krachtiger worden gemaakt? Speciaal aandachtspunt is de rol van de leerling als mede-ontwerper van leeromgevingen en leertrajecten.

-Hoe kan vanuit het lectoraat worden bevorderd dat er krachtige leerwerkgemeenschappen komen van studenten en medewerkers van lerarenopleidingen, medewerkers van instellingen voor beroepsonderwijs, medewerkers van onderzoeks- en ondersteuningsinstellingen, arbeidsorganisaties uit de regio en andere educatieve partners?

Johan van der Sanden is als lector verbonden aan Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool in Eindhoven. Daarnaast werkt hij als hoogleraar bij de Technische Universitaire Lerarenopleiding van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is tevens voorzitter van de Vereniging voor Lerarenopleiders Nederland en kerndocent bij TIAS in Tilburg.