VVD



12 mrt 2004 -

Kamervragen Wilders over niet functioneren Palestijns Gezag onder Arafat

Vragen van het lid Wilders (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken inzake het niet functioneren van het Palestijns Gezag onder Arafat.


1. Heeft u kennis genomen van het artikel 'Palestijnen verliezen controle'?(1) Wat is uw oordeel hierover?
2. Deelt u de mening van de directeur van het Onafhankelijke Palestijns Instituut voor Mensenrechten, de heer Said Zaidani(2), dat het Palestijnse Gezag 'zwakker is dan ooit' en 'op instorten staat'? Zo ja, hoe oordeelt u hierover en welke conclusies verbindt u hieraan?
3. Heeft het Palestijnse Ministerie van Financiën slechts twee van de voorgeschreven vier kwartaalrapporten overlegd en heeft de Palestijnse regering geen verslag over 2002 aan het Parlement voorgelegd, zoals voorgeschreven bij wet? Zo ja, welke conclusie trekt u hieruit t.a.v. de Nederlandse respectievelijke Europese financiële bijdrage aan de Palestijnse Autoriteit? Kan en zal die worden beperkt? Zo neen, waarom niet?
4. Deelt u de conclusie uit het rapport dat leden van de Palestijnse veiligheidsdiensten de misdaad niet bestrijden, hoewel zij daartoe volgens het rapport wel degelijk in staat zijn; en bovendien ook zelf de wet overtreden, zoals martelingen door de politie? Wat is uw oordeel hierover en deelt u de mening dat zulks onaanvaardbaar is? Welke conclusies verbindt u aan deze praktijken?
5. Kunt u een algemeen oordeel geven over de conclusies en de 25 belangrijkste aanbevelingen van het jaarverslag 2003 (3) van genoemd Instituut? Hoe zult u bevorderen en bewerkstelligen dat de goede aanbevelingen ook daadwerkelijk door de Palestijnse Autoriteit worden geimplementeerd en wat zal volgens u reactie van de internationale gemeenschap moeten zijn indien zij niet worden geimplementeerd?
6. Is het juist dat gewapende bendes Nablus onveilig maken en dat de meeste geassocieerd zijn met Arafats terroristische Al-Aqsa-brigades. Bent u bereid de Palestijnse Autoriteit hierop aan te spreken? Welke conclusies verbindt u hieraan voor uw beleid t.o.v. de Palestijnse Autoriteit en Arafat?
7. Bevestigt dit alles andermaal dat Arafat een steeds grotere sta-in-de-weg is voor zowel de Palestijnse bevolking zelf als voor de route naar vrede? Zo ja, welke conclusies verbindt u daaraan; zo neen, waarom niet? 12 maart 2004
(1) Algemeen Dagblad, 11 maart 2004
(2) Dr Saaid Zaidani, Director General of Palestinian Independent Commission for Citizens Rights (3) 'The Status of Palestinian Citizens' Rights, Ninth Annual Report, 1 January 2003 - 31 December 2003, summary'