Campina Melkunie

Campina sluit productielocatie in Hilversum

Concentratie productie zuivelspecialiteiten in nieuwe fabriek in Maasdam versterkt concurrentiekracht

Campina heeft, zoals reeds in 2002 aangekondigd, het voornemen de productielocatie van de groep Campina Nederland in Hilversum uiterlijk in het voorjaar van 2006 te sluiten. Dat heeft zuivelonderneming Campina vandaag bekend gemaakt.

De sluiting van Hilversum is de tweede fase in het zogeheten plan Innovatie Versproductie Nederland. Dit definitieve plan is in gang gezet om de concurrentiekracht van de groep Campina Nederland verder te versterken en kostleiderschap, hoogstaande kwaliteit en innovatiekracht nog meer met elkaar te verbinden. Een nieuwe fabriek in Maasdam (bij Rotterdam) alsmede de verplaatsing van enkele productieprocessen (onder meer naar Duitsland) maken deel uit van het verbeterproject. Nu de bouw van de nieuwe fabriek in Maasdam bijna is voltooid en ook een productielocatie in het Duitse Elsterwerda is uitgebreid, is het moment daar om de in 2002 aangekondigde sluiting van 'Hilversum' voor te bereiden. Medewerkers, groepsondernemingsraad en vakorganisaties zijn door Campina over de voorgenomen sluiting geïnformeerd.

Het is de bedoeling bijna het volledige productievolume van Hilversum, zogeheten 'dagverse' specialiteiten, te integreren in de nieuwe fabriek in Maasdam. Het geringe resterende volume zal worden verdeeld over andere locaties in Nederland. Door de productie van specialiteiten te concentreren en door schaalvergroting kan de groep Campina Nederland efficiencyverbeteringen realiseren. Door de ligging van de productielocatie Hilversum (bij een woonwijk), de infrastructuur en de lay-out van de fabriek was 'Hilversum' ongeschikt voor nieuwbouw of uitbreiding. Op de locatie Hilversum werken op dit moment ongeveer 130 medewerkers. Campina heeft toegezegd haar uiterste best te doen om werknemers intern te herplaatsen binnen de onderneming, maar absolute zekerheid dat dit ook gaat lukken, kan niet worden gegeven. "Succesvol opereren op de zuivelmarkt vereist altijd kostprijsleiderschap, hoogstaande kwaliteit en innovatiekracht", zegt drs W.A.M. (Wouter) de Bruijn, directeur van de groep Campina Nederland. "Daarom zijn we twee jaar geleden al begonnen met het ontwikkelen van het verbeterplan. En de genomen maatregelen zijn geheel in lijn met de strategie van Campina om zowel de efficiency te verbeteren als meer innovatieve producten met toegevoegde waarde op de markt te brengen."

Plan Innovatie Versproductie Nederland
Het plan Innovatie Versproductie Nederland, waarvan de eerste fase voor het einde van dit jaar zal zijn gerealiseerd, kent de volgende pijlers: · De bouw van een nieuwe productie unit voor zuivelspecialiteiten in Maasdam. De nieuwe, moderne en flexibele productielocatie in Maasdam zal eind 2004 operationeel zijn · Het overplaatsen van de Woerdense productie van zoete producten (desserts, puddingen) naar het Duitse Elsterwerda. De productie van zure producten wordt overgeheveld naar Maasdam. In Elsterwerda wordt hard gewerkt aan het opschalen van de productiecapaciteit om uit te kunnen groeien tot een toonaangevend productiebedrijf voor onder andere zoete desserts in de West- en Oost Europese markt · Sluiting van de locatie Woerden (exclusief het distributiecentrum) op het moment dat de nieuwe fabriek in Maasdam operationeel is oftewel eind 2004 · Overplaatsing van de productie van blikroom naar Rijkevoort.