Gemeente Zaanstad

De B&W-besluiten van week 11

vrijdag 12 maart 2004

Gedenktekens lang de weg
Het college van B&W heeft een aantal regels vastgesteld voor het plaatsen van monumenten langs de openbare weg. In het verleden zijn op een aantal plaatsen in Zaanstad gedenktekens geplaatst op plaatsen waar verkeerslachtoffers zijn gevallen. De gemeente Zaanstad wil graag meewerken aan het plaatsen van dergelijke gedenktekens. Daarom heeft het college een 'beleidskader' opgesteld. Hierin wordt aangegeven aan welke regels de plaatsing en vorm van het monument moet voldoen. Op 10 februari werd hierover gediscussieerd in de Cluster Modern Bestuur. Dat heeft geleid tot een aantal aanpassingen. Zo werd in het oorspronkelijke voorstel uit gegaan van een grijze tegel van 60x60 cm. De tegels als monument is gebleven, maar er is geen kleur voorschrift meer. In het beleidskader wordt aangegeven wanneer er een gedenkteken geplaatst mag worden.
Zaanstad geeft de voorkeur aan een monument zonder fundering, bijvoorbeeld een vlakke gedenkplaat. Voor gedenktekens met een fundering moet een bouwvergunning aangevraagd worden. De gedenktekens mogen 5 jaar blijven staan, een termijn die stilzwijgend verlengd wordt met 1 jaar tot een uiterste termijn van in totaal 10 jaar. Besluitvorming over dit beleidskader vindt in de gemeenteraad plaats. In 2009 zullen de regels geëvalueerd worden.

Nieuwe stichting brengt Noord-Holland gedetailleerd in kaart De gemeente Zaanstad doet mee aan het initiatief om het beheer van de Grootschalige Basiskaart onder te brengen in een stichting. Nu nog wordt dit belangrijke topografische overzicht beheerd door een vof. waarop gemeentes wettelijk geen invloed mogen uitoefenen. Gemeentes willen die invloed hebben omdat zij behoefte hebben aan een meer gedetailleerde kaart. De nieuwe stichting wordt gevormd door de Vereniging van Noord-Hollandse gemeenten.
De Grootschalige Basiskaart Nederland is een topografische basiskaart die voor heel Nederland beschikbaar is. De kaart wordt onder andere gebruikt door gemeenten, nutsbedrijven, waterschappen, Kadaster, makelaars, architecten en burgers. Al deze partijen dragen een deel van de kosten voor het bijhouden van de kaart. Doordat alle partijen uitgaan van dezelfde basiskaart, wordt niet alleen fors bespaard op de kosten, maar sluiten de diverse gegevens beter op elkaar aan. Zo kan men bijvoorbeeld de ligging van de kabels of leidingen goed vergelijken met de ligging van de kadastrale perceelgrenzen. Gemeentes hebben voor wat betreft de detaillering van de kaart verdergaande wensen dan bijvoorbeeld nutsbedrijven. Volstaan voor hen de omtrekken van een gebouw, voor gemeentes is het onder meer belangrijk dat erkers, steunpilaren en ornamenten aan gebouwen beschreven staan. Dankzij de nieuwe stichting krijgen Noord-Hollandse gemeentes de mogelijkheid om die detaillering wel aan te brengen. Alle Noord-Hollandse gemeentes participeren in de stichting met uitzondering van Amsterdam. De gemeente Zaanstad zal een jaarlijkse bijdrage aan de kaart leveren van 37.000. De bedragen die gemeentes betalen is gebaseerd op hun oppervlakte. Naar verwachting zal de gemeenteraad eind maart instemmen met het voorstel tot participatie in de stichting.

Gemeente claimt via de rechter schade bouwfraude Het College van Burgemeester en Wethouders gaan via de rechter schade en kosten van de bouwfraude verhalen. Het door de gemeente Zaanstad aanbestede werk 'Uitvoeren van rioleringswerken met bijkomende werken in de Penningstraat in Zaandam komt voor in de schaduwboekhouding voor van aannemer Koop Tjuchem. De gemeente meent door het verboden vooroverleg, waarin prijsafspraken zijn gemaakt schade te hebben geleden. De schade is vooralsnog begroot op 7.487,37 euro en te verhogen met rente en kosten.
Aan de Stichting Regres en Verhaal Schade en Kosten Bouwfraude is volmacht verleend om namens de gemeente op te treden tijdens de rechtzaak. Inmiddels zijn de betrokken aannemers gesommeerd om de schade te vergoeden. De kwestie zal niet bij de burgerlijk rechter aanhangig worden gemaakt als de betrokken aannemers tot betaling van de schade overgaan.
De schadeclaim is een rechtstreeks uitvloeisel van de parlementaire enquête bouwnijverheid. Hierin werd de zogenaamde schaduwboekhouding van Koop Tjuchem in de openbaarheid gebracht. Deze schaduwboekhouding bevat aantekeningen van verboden vooroverleg tussen aannemers bij gemeentelijk aanbestede projecten.

Door op onderstaande links te klikken kunt u overig nieuws uit de regio vinden.

http://zaanstreek.webregio.nl
www.nhd.nl
www.rtvnh.nl