Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk W&B/URP/04/9742/A

Onderwerp Datum
IWI onderzoek "gemeente Assen en de 12 maart 2004 bijzondere bijstand".

./. Bijgaand treft u het rapport "Gemeente Assen en bijzondere bijstand; onderzoek naar bijzondere bijstandsverlening bij verblijf in het buitenland" van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) ter kennisneming aan. Ik heb om dit onderzoek gevraagd naar aanleiding van publicaties over een kwestie van een vrouw uit Assen die bijzondere bijstand had ontvangen voor reis- en verblijfskosten om haar door de vader naar het buitenland ontvoerde kinderen terug te halen. In antwoord op kamervragen betreffende dit onderwerp (TK, vergaderjaar 2003-2004, Aanhangsel, nr. 177) heb ik aangegeven dat ik op basis van het rapport van IWI mijn standpunt zou bepalen over de handelwijze van de gemeente Assen terzake. Hierbij is van belang dat het territorialiteitsbeginsel bijstandsverlening (waaronder bijzondere bijstand) uitsluit ten aanzien van kosten die buiten Nederland zijn gemaakt of die betrekking hebben op kosten die niet aan Nederland zijn verbonden. Het betalen van reis- en verblijfskosten zoals in casu aan de orde is, valt daaronder. Artikel 11 Algemene bijstandswet (Abw) maakt een uitzondering mogelijk bij zeer dringende redenen.

Op basis van een dossierstudie naar de feiten concludeert IWI dat het territorialiteitsbeginsel bijstandsverlening voor de onderhavige reis- en verblijfkosten uitsluit. Gelet op de wetsgeschiedenis en de jurisprudentie, oordeelt IWI dat de (nadere) motivering van het besluit door het college onvoldoende is om te spreken van zeer dringende redenen in de zin van artikel 11 Algemene bijstandswet (Abw) die een uitzondering op de uitsluitingsgrond rechtvaardigen. Een onderzoek door het college naar de feitelijke situatie heeft niet ten grondslag gelegen aan het beroep op artikel 11 Abw. Het college heeft gemeend dat de omstandigheden waaronder de kinderen verbleven in Venezuela aanleiding gaven tot het aannemen van levensbedreigende omstandigheden. IWI heeft de informatie die door het college van Assen is verstrekt als aanvulling op het dossieronderzoek in haar conclusies en oordeel betrokken. De inspectie vindt in de reactie van het college echter geen argumenten die leiden tot een ander oordeel dan hiervoor gegeven.

2

Ik onderschrijf het oordeel van IWI. Artikel 131 Abw biedt mij de mogelijkheid om colleges van burgemeester en wethouders aanwijzingen te geven als hun beleid daartoe aanleiding geeft, waarbij ik niet kan treden in de besluitvorming in individuele gevallen. Nu gebleken is uit het IWI-rapport dat bij de gemeente Assen de besluitvorming zich beperkt tot een individueel geval, waarin ik zoals gezegd niet kan treden, is het geven van een aanwijzing aan het college van burgemeester en wethouders van Assen niet aan de orde.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)