Humanistisch Verbond

Ontmoetingsweekend in het kader van De Dialoog



Het Humanistisch Verbond en Odyssee Amersfoort nodigen u i.s.m. COC Nederland, Islam en Burgerschap en Stichting Yoesuf gebundeld in De Dialoog uit voor: ontmoeting, bezinning en dialoog overhomoseksualiteit in relatie tot religie, levensbeschouwing en ethiek

Vrijdagavond 12 & Zaterdag 13 maart 2004
kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20
in Soesterberg

vr. 12 mrt: 18.30 u: Soep en broodmaaltijd; 19.30 u: avondprogramma met inleidingen van o.a. Rob Tielman, Gea Zijlstra en Haci Karacaer en discussies.

zat. 13 mrt: 08.30 ontbijt, 10.00 u: workshops met o.a. Rob Tielman, Gea Zijlstra, Omar Nahas, Fatima Faïd, Ali Karacabay, Bert Boelaars en Julia von Graevenitz. 12.45 u lunch, 14.00 u Forumdebat met Tania Barkhuis, Gert Hekma, Omar Nahas, Ali Eddaoudi, Rob Tielman en Julia von Graevenitz. 15.30 pauze 16.00 u Bezinning en dialoog 18.00 u: Afsluiting.

Kosten (incl. twee maaltijden, ontbijt en één overnachting); v.a. EUR 39 (minimuminkomen)

Voor meer informatie en aanmelding:
Humanistisch Verbond:
tel (020) 521 90 43 / (020) 521 90 91 of

Odyssee:
tel (033) 489 28 40

Ontmoeting, bezinning en dialoog over (homo-)emancipatie en
-discriminatie

Waarom?
Door de groei van nieuwe geloofsgemeenschappen (m.n. moslims) in Nederland enerzijds en daarnaast de ontplooiing van de homo-emancipatie is een gevoel ontstaan -soms onterecht- van onveiligheid binnen beide groepen; gelovigen (w.o. moslims) en homoseksuelen tegenover elkaar. Dit gevoel is gesignaleerd enerzijds bij veel homoseksuelen die zich bedreigd voelen door bijvoorbeeld allochtone jongeren. En anderzijds bij moslimgezinnen die zich zorgen maken over de opvoeding van hun kinderen in een land waar diverse zaken over homoseksualiteit normaal c.q. wettelijk geregeld zijn. Er is sprake van een gebrek aan kennis van en begrip voor 'de ander'. Deze ontmoetings- en bezinningsactiviteit draait dan ook om 'Bruggen bouwen voor emancipatie van geloof en homoseksualiteit'. De homo-emancipatie wordt bekeken in relatie tot de maatschappelijke veranderingen van de laatste jaren. Zoals een duidelijker vertoon van (homo) seksualiteit in de media en op straat en een sterke groei van de groep etnische minderheden, die hier soms grote moeite mee heeft.

Voor wie?
Het is de bedoeling dat lesbische vrouwen en homo mannen uit diverse culturen deelnemen aan deze activiteit, maar hetero's zijn natuurlijk ook welkom.

Vragen die aan de orde komen zijn o.a.
Wat zijn de verschillende én overeenkomstige waarden en normen t.a.v. homoseksualiteit binnen de diverse culturen? Wat zijn de verworvenheden van homo-emancipatie en wat zijn de reacties op de toegenomen zichtbaarheid van (homo) seksualiteit met name bij sterk gelovige 'minderheden'? Hoe ga je daarmee om? Wat moet er gedaan worden om meer onderling begrip en respect te krijgen?

Door informatie uit te wisselen en met elkaar over bovenstaande vragen te praten zullen de deelnemers (nog beter) onderscheid kunnen maken tussen hun eigen waarden en normen en die van anderen. Zodat er een sfeer ontstaat van meer begrip voor en inleving in elkaars leefsferen en -stijlen.

De Dialoog is de verkorte naam van De Brede Maatschappelijke Dialoog over Homoseksualiteit, Religie, Ethiek en Levensbeschouwing, waaronder vier maatschappelijke organisaties samenwerken: COC Nederland, het Humanistisch Verbond, de Stichting Islam en Burgerschap en de Stichting Yoesuf.
Doel is een brede maatschappelijke "Dialoog" op gang te brengen over homoseksualiteit in relatie tot religie, levensbeschouwing en ethiek