VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: Stop stijging gemeentelijke woonlasten

Eigen Huis: Rijksoverheid moet ingrijpen in stijging gemeentelijke woonlasten

'Er moet nu eindelijk een einde worden gemaakt aan de onverminderd hoge stijging van de gemeentelijke woonlasten. De rijksoverheid moet ingrijpen door een maximum aan de jaarlijkse verhoging te stellen, omdat keer op keer blijkt dat veel gemeenten niet in staat zijn de stijging een halt toe te roepen'. Dit schrijft Vereniging Eigen Huis in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een eigen onderzoek onder alle Nederlandse gemeenten. De vereniging steunt het regeringsvoornemen om het gebruikersdeel van de onroerende zaakbelasting (OZB) voor woningen af te schaffen en het eigenarendeel te maximeren. Dit doorbreekt de lijn van aanhoudende stijgingen.

Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat in negen van de tien gemeenten de stijging van de woonlast hoger is dan de verwachte inflatie van 1,5%. De gemiddelde woonlastenverzwaring komt voor meerpersoonshuishoudens uit op 6,4% en voor eenpersoonshuishoudens op 6,7%. In 85 van de ruim 500 onderzochte gemeenten stijgen de lasten meer dan 10%. De hoogste gemeten stijging komt zelfs uit boven de 50%. De twee gemeenten met de hoogste stijging van de totale woonlasten zijn Zoeterwoude en Blaricum.

OZB
De OZB maakt het grootste deel uit van de gemeentelijke woonlast. Het OZB-tarief stijgt gemiddeld 5,8%. Daarbij valt op dat de stijging sterker is naarmate de gemeente kleiner is. In gemeenten met minder dan 15.000 inwoners bedraagt de stijging 6,8%; het dubbele van gemeenten met meer dan 75.000 inwoners (3,4%). Tien gemeenten waren overigens in staat het OZB-tarief te verlagen.
Het tarief waarmee het eigenwoningbezit per waarde-eenheid (2.268 euro) wordt belast, loopt sterk uiteen van 2,04 euro (gemeente Wester-Koggenland) tot 12,78 euro (gemeente Eemsmond).

Afvalstoffenheffing
De gemiddelde stijging van de afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens bedraagt 5,4% tegenover 5,7% voor eenpersoonshuishoudens. In 70% van de gemeenten is het tarief een vast bedrag en bij 30% is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van de aangeboden hoeveelheid huisvuil.

Rioolrecht
De gemiddelde stijging van het rioolrecht voor meerpersoonshuishoudens bedraagt 7,3% en voor eenpersoonshuishoudens 7,5%. Bij gemeenten met minder dan 15.000 inwoners is de stijging van het rioolrecht met 9,3% (voor meerpersoonshuishoudens) en 9,9% (voor eenpersoonshuishoudens) sterker dan bij de overige categoriën van gemeenten. Daarbij betalen huishoudens in kleinere gemeenten gemiddeld reeds een hoger bedrag aan rioolrecht dan in de grotere gemeenten.

Mededeling voor de pers,