Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 12-3-2004

Antwoorden op kamervragen over de kwaliteit van voorzieningen voor gehandicapten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2455245

12 maart 2004

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het kamerlid Van Dijken (PvdA) over de kwaliteit van voorzieningen voor gehandicapten.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-Van Dorp

* PDF - Kamerstuk - Antwoorden op kamervragen over de kwaliteit van

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel
voorzieningen voor gehandicapten
Antwoorden op kamervragen over de kwaliteit van voorzieningen voor gehandicapten (nieuw venster)
Kamerstuk, 12-3-2004 (1 pag., 8 kB)

Vragen van het lid Van Dijken (PvdA) aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de kwaliteit van voorzieningen voor gehandicapten. 1
Bent u ervan op de hoogte dat een 93-jarige Steenwijkse op maandag 2 februari jl. is overleden, nadat zij het hele weekend ondersteboven in een rolstoellift heeft gehangen?1 1
Ja.
2
Is van dit ongeval met een medische voorziening melding gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)? Zo ja, heeft de IGZ hierover gerapporteerd? Zo ja, kan de Kamer dat ontvangen? Zo neen, waarom niet?
2
Er is van dit ongeval geen melding gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 3
Bent u voornemens om de stichting Kwaliteit en Bruikbaarheidsonderzoek van Hulpmiddelen (KBOH) opdracht te geven om een veiligheidskeurmerk op te laten stellen voor rolstoelliften en trapliften voor mensen met een handicap, en om voor te schrijven dat nog uitsluitend voorzieningen met zo'n keurmerk worden verstrekt? Zo ja, wanneer kan dat voorschrift ingaan? Zo neen, welke andere maatregelen neemt u om ongelukken met dergelijke hulpmiddelen te voorkomen?
3
Ik vind het de verantwoordelijkheid van fabrikanten en verstrekkers van trap- en rolstoelliften toe te zien op de veiligheid van dergelijke liften. Gemeenten die trap- en rolstoelliften in het kader van de Wvg verstrekken kunnen ondermeer kwaliteitseisen stellen op het gebied van veiligheid. Uit het krantenartikel kan overigens niet worden opgemaakt dat het ongeval veroorzaakt is door een ondeugdelijke lift.
1 Dagblad van het Noorden, 3 februari 2004