Provincie Zuid-Holland




J. (Jan) Heijkoop informateur in fusieproces B-driehoek

De heer J. (Jan) Heijkoop (CDA) gaat voor de provincie Zuid-Holland onderzoeken in welke vorm de samenwerking tussen de gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk verder gestalte kan krijgen. De inzet van de heer Heijkoop moet het proces van vrijwillige samenvoeging van de drie gemeenten op gang houden, zonder dat de uitkomst op voorhand vaststaat. De heer Heijkoop is voorzitter van de WLTO en in die functie goed bekend met wat er speelt in de streek. In een eerdere functie was de heer Heijkoop gedeputeerde bij de provincie.

In 2001 spraken de gemeenten in de B-driehoek af om in de toekomst gezamenlijk verder te gaan. Eén gemeente is beter berekend op de taken die vanuit het rijk aan de gemeenten worden overgedragen omdat de kwaliteit van het bestuur er dan op vooruit gaat. Bovendien kan één gemeente beter weerstand bieden aan bedreigingen uit de omgeving en is de continuïteit vanuit het ambtelijk apparaat beter gewaarborgd. Gedeputeerde Staten juichen deze stap toe. De gemeenteraad van Bleiswijk heeft inmiddels echter bepaald dat zij verder niet mee wensen te werken. De heer Heijkoop gaat nu onderzoeken welke argumenten tot een gewijzigd standpunt hebben geleid en op welke wijze aan deze argumenten tegemoet gekomen kan worden. In de opdracht staat de uitdrukkelijke wens van Gedeputeerde Staten om ook de gemeenteraden in het onderzoek te betrekken, omdat de betrokken gemeenteraden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de voorbereiding van de standpuntbepalingen.

De heer Heijkoop start de werkzaamheden op 22 maart a.s. en zal naar verwachting de derde week van april zijn bevindingen aan Gedeputeerde Staten rapporteren.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22