Ingezonden persbericht

Expositie Cees Kortlang (1926-) 13 maart tot 4 april

een vergeten schilder tussen leven en zingeving nu in Rotterdam

ROTTERDAM, 20040307 -- Voor het eerst sinds vele jaren worden er weer gouaches, etsen en schilderijen getoond van Cees Kortlang. Zaterdag 13 maart a.s. is een preview. Deze schilder is 77 jaar en heeft veel en intensief in het buitenland gewerkt. Hij werkt abstract. De meeste eenmans- en gropesexposities waren in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. De KunstWinkel presenteert een selectie uit zijn werk van de laatste 25 jaar waarbij veelal deook de ontwerpen voor zijn schilderijen te zien zullen zijn. Kijk voor een impressie op www.kunstwinkel.net


Kortlang is 77 jaar geleden geboren in Harderwijk en heeft zijn opleiding genoten aan Koninklijke Academie in Den Haag. Na zijn opleiding vestigde hij zich als professioneel kunstenaar in Amsterdam.
Hij reisde vaak en intensief: in de jaren '60 ontving hij van de Franse staat een beurs die hem in staat stelde in Parijs te werken; ook heeft hij vaak gewerkt in het grafisch atelier in Wolfsburg.
In de jaren '70 heeft hij jaren op New Foundland (Canada) gewerkt.
Dit leidde ertoe dat hij de relatie met de Nederlandse kunstmarkt enigszins kwijt raakte . De meeste eenmans en groeps exposities heeft hij dan ook in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk gehad. Hij heeft altijd kunnen leven van zijn werk

Gedurende zijn werkzame leven heeft hij een opmerkelijk consistent en betekenisvol oeuvre gemaakt. Ofschoon een goed overzicht van de eerste 25 jaar ontbreekt, toont zijn ontwikkeling van de laatste 25 jaar in etsen, gouaches en schilderijen een verbijsterend grote variatie in uitdrukkingsvaardigheid met uiterst beperkte beeldende middelen.
Als schilder liggen zijn wortels in de 20ste eeuwse abstracte schilderkunst: hij gebruikt vormen die nergens anders naar verwijzen dan uitsluitend naar zichzelf ofschoon hij bestrijdt dat deze abstract zouden zijn. Naar zijn idee komt elke vorm in de natuur voor en bestaan er geen bedachte vormen. Het hoeft geen betoog dat de natuur voor hem een belangrijke inspiratiebron is.

Kortlang is een kunstenaar die altijd uiterst individueel en internationaal heeft gewerkt zonder zich veel met de Nederlandse kunst bezig te houden. Invloeden van Tapies, Motherwell, Miro hebben hem echter niet onberoerd gelaten.

Zijn streven is nooit geweest om als kunstenaar de kijker te behagen; zijn doel was altijd een Kortlangse zingeving aan een werk te geven - niet meer en niet minder.
Zijn kompositie is simpel en helder; altijd gebruikt hij sterke maar simpele beeldelementen - platgeslagen natuurlijke vormen, soms ook streng geometrisch maar altijd duidelijk gedefinieerd door hun kleur.

Hij begint nooit zomaar zonder een vooropgezet plan aan een schilderij: als compositieschets maakt hij een ets of een gouache; een kunstwerk dat best op zichzelf functioneert.. Het opmerkelijke daaraan is dat zijn schetsen in gouachetechniek altijd helderder werken oplevert dan zijn etsen en naarmate men zijn werk beter kent, men ook direct ziet of er ets dan wel een gouache als uitgangspunt is gebruikt. Bovendien voegt hij meestal ook nog minuscule veranderingen toe waardoor elk compositie een soort tweede variatie kent.
In de laatste jaren treedt er een verdere vereenvoudiging aan het licht: als een zen-boedist laat hij ons zien dat tussen leegte en zingeving weinig bewust ingezette ingrepen nodig zijn.

zie voor een impressie: www.kunstwinkel.net
de KunbstWinkel bv
Weena Zuid 152 (tussen Plaza en Hilton)
Rotterdam - tel 010 281 062