Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AMSTERDAM, 15 maart 2004

RTVNH staakt overleg met AT5 over fusie

- voorstel RTVNH afgewezen, AT5 speelt spel -

RTV Noord-Holland heeft het overleg met AT5 over fusie beëindigd. Het overleg was gestart op verzoek van gedeputeerde Moens van Noord-Holland en wethouder Belliot van Amsterdam. Amsterdam had besloten haar jaarlijkse subsidie van E1,8mln per 2005 te staken en een fusie zou een mogelijkheid kunnen bieden om het AT5-programma voortgang te laten vinden.

RTV Noord-Holland heeft AT5 een voorstel gedaan voor een gezamenlijke omroep voor Noord-Holland en Amsterdam, waarbij zowel bestuurlijk als programmatisch van gelijkwaardigheid van RTV Noord-Holland en AT5 sprake was. Zo zou het hoogste bestuursorgaan van die omroep, de Raad van Toezicht, bestaan uit twee Amsterdamse leden, twee Noord-Hollandse leden en een onpartijdig voorzitter. Verder zou de editie Amsterdam van het fusiebedrijf een positie krijgen die volledig gelijkwaardig zou zijn aan de Noord-Hollandse editie, zowel qua budget, redactionele bezetting als zendtijd. Dit ondanks het vervallen van de E1,8mln subsidie. RTV Noord-Holland verklaarde zich bereid alle programmamakers en zoveel mogelijk AT5-medewerkers in ondersteunende functies over te nemen en per direct te honoreren conform de Omroepcao.

AT5 eiste echter overname van alle 120 AT5-medewerkers - hetgeen volstrekt onbetaalbaar zou zijn en een te groot beslag op publieke middelen zou leggen - evenals de garantie dat het Amsterdamse programma tenminste 90 minuten per dag zou bedragen, ongeacht de consequenties daarvan voor het radioprogramma en het Noord-Hollandse televisieprogramma. In haar businessplan schrijft AT5 bovendien dat alle tv-activiteiten van TV Noord-Holland naar AT5 moeten overgaan. Dat is de redelijkheid ver voorbij. RTV Noord-Holland heeft daarom helaas moeten constateren dat AT5 geen fusie wil en slechts probeert om de zwarte piet van het mislukken van de fusie aan RTV Noord-Holland toe te spelen en aldus de Amsterdamse gemeenteraad te bewegen de subsidie toch te continueren.

De Raad van Toezicht van RTV Noord-Holland acht het derhalve op deze basis thans niet verantwoord om tot één gezamenlijke omroeporganisatie te komen.

RTV Noord-Holland steekt nu alle energie in de ontwikkeling van het eigen bedrijf. TV Noord-Holland is sinds september ook in groot-Amsterdam via de kabel te ontvangen en TV Noord-Holland zal die Amsterdamse aanwezigheid versterken. De procedure tot benoeming van een nieuwe hoofdredacteur van RTV Noord-Holland wordt niet verder uitgesteld.

Noot voor de redactie:



Ingezonden persbericht