Verbond van Verzekeraars

Verbond doet mee aan Pensioenkijker.nl

Vergroting van het pensioenbewustzijn, zodat mensen zich realiseren dat ze zelf iets moeten doen voor een goed pensioen: dat is het doel van de campagne Pensioenkijker.nl, die op 15 maart van start gaat. Het Verbond doet ook mee aan deze campagne, waaraan in totaal 11 organisaties meewerken.

Pensioenen zijn voor veel mensen nog vaak een ver-van-mijn-bed-show. Ondanks dat er de afgelopen jaren diverse initiatieven zijn genomen om het inzicht in pensioen te vergroten, hebben veel mensen geen idee hoe ze er financieel gezien straks voorstaan. De campagne moet daarin verandering brengen en mensen laten zien dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun pensioen, zich erin moeten verdiepen en ook zélf iets moeten doen als blijkt dat ze onvoldoende pensioen opbouwen. De consument moet zich er met andere woorden bewust van zijn dat het opbouwen van pensioen niet vanzelf gaat.

Vergroten pensioenbewustzijn

Het initiatief van de campagne komt van het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO), dat in 2002 een subsidie kreeg van het ministerie van SZW voor een project met als doel de transparantie van pensioenregelingen te vergroten. CSO heeft vervolgens met diverse partijen in het pensioenveld gesproken over de vraag hoe dat het beste kon worden gerealiseerd. Uiteindelijk is daar het idee voor de campagne uit voortgekomen.

Inmiddels hebben tien andere organisaties zich aangesloten bij het initiatief. Naast CSO zelf, bestaan de deelnemers uit het Verbond, de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen, de Consumentenbond, CNV, CNV Jongeren, FNV, FNV Vrouwenbond, NIBUD, Ombudsman Pensioenen en de Unie van Beroepspensioenfondsen. Al deze organisaties onderstrepen het belang van het vergroten van het pensioenbewustzijn. Het Verbond heeft hier in het verleden ook nadrukkelijk voor gepleit.

Aftrap campagne

Op 15 maart wordt de officiële aftrap van de campagne gegeven door staatssecretaris Mark Rutte. Speciaal voor de campagne is de Stichting Pensioenkijker.nl opgericht, waarin alle deelnemers participeren. Voorzitter van de stichting is Elske ter Veld (voormalig staatssecretaris en oud-Kamerlid). De komende tijd zal de campagne verder worden vormgegeven. Vaststaat in ieder geval dat de consument op de website www.pensioenkijker.nl onafhankelijke informatie kan vinden over zijn pensioen. Pensioenkijker.nl is een basiscampagne waarop verschillende partijen hun eigen communicatie kunnen bouwen voor vervolgtrajecten.

Verzekerd!, februari 2004