Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Artikel, 16-3-2004

Sportverenigingen kunnen geld ecotax terugkrijgen

Sportverenigingen die energieheffing (ecotax) hebben betaald en dit ook kunnen aantonen, kunnen via de erkende landelijke sportorganisaties het geld van deze heffing terugkrijgen. De teruggave gebeurt alleen na het overleggen van de op naam gestelde en gedateerde eindafrekening van het energiebedrijf. Op deze eindafrekening, die wordt opgemaakt na afloop van de verbruiksperiode - doorgaans een periode van 12 maanden -, staat het bedrag dat in deze periode is betaald aan energieheffing.

Voor teruggave van de ecotax komen alleen sportverenigingen in aanmerking die zijn aangesloten bij een landelijke sport- of koepelorganisatie die op zijn beurt weer lid is van het NOC*NSF. Ook sportverenigingen die deel uitmaken van een beheers- of exploitatiestichting die door het energiebedrijf wordt gefactureerd kunnen voor teruggaaf in aanmerking komen. Als bewijs van de betaalde energieheffing moeten deze verenigingen niet alleen de eindafrekening overleggen, maar ook de overeenkomst tussen stichting en sportvereniging waaruit blijkt wat de verdeelsleutel van de doorbelaste energiekosten is.

Sportverenigingen die geen factuur van een energiebedriif kunnen overleggen en sportverenigingen die ruimte huren van derden (gemeenten, gemeentelijke diensten, commerciële aanbieders) komen niet in aanmerking voor teruggave van ecotax.

De procedure in het kort:

* Op initiatief van de landelijke sportorganisatie stuurt de sportvereniging binnen de gestelde inzendtermijn de betreffende factuur van het energiebedrijf op naar de eigen landelijke organisatie. De landelijke organisatie administreert de ontvangst en verwerkt de gegevens van de ontvangen facturen in een alles omvattend overzicht. Namens alle aangesloten sportverenigingen declareert de landelijke organisatie de kosten van de betaalde energieheffing bij het ministerie.

* Het ministerie toetst de declaratie op juistheid en stelt op basis van de ontvangen declaratie het totaal bedrag van de teruggaaf vast. Dit bedrag wordt uitbetaald aan de betreffende landelijke organisatie.

* De landelijke organisatie heeft de verplichting op basis van de ingediende energiefacturen van de sportvereniging elke vereniging de teruggaaf uit te betalen. Dit zal plaatsvinden volgens de bij de organisatie gebruikelijke financiële procedures.
* Het teruggaaf bedrag is geen volledige compensatie van de betaalde energieheffing.

Nadere informatie:

Voor meer informatie over deze regeling kunt u terecht bij de eigen landelijke sportorganisatie.