Gemeente Lisse

Bezuinigingsoperatie leidt tot resultaat

Lisse, 17 maart 2004

De ambtelijke Stuurgroep Bezuinigingen, onder leiding van wethouder Schuijt, kan na enkele maanden van werk- positief nieuws melden over de financiële situatie van de gemeente Lisse. Met de Nota Reserves en Voorzieningen 2004 presenteerde de Stuurgroep dinsdag 16 maart jl. het sluitstuk van de operatie aan de Bezuinigingscommissie (beter bekend als Maxima). Daarmee werd duidelijk dat het mogelijk is de zaken weer op orde te krijgen. De Nota is een belangrijke bouwsteen om te komen tot een sluitende begroting 2004 en een sluitende Meerjarenbegroting. Op 28 april a.s. besluit de gemeenteraad over alle voorstellen.

De Stuurgroep en Bezuinigingscommissie werden vorig jaar in het leven geroepen toen bleek dat de financiële situatie van Lisse niet rooskleurig was. De gemeente Lisse kwam onder preventief toezicht te staan van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

Om een gezonde financiële positie te verkrijgen en te behouden bestudeerde de Stuurgroep de jaarlijkse begroting en de vermogenspositie van de gemeente.

Verschillende exploitatievoorstellen blijken een besparing op te kunnen leveren van ruim 400.000,-. Ook een efficiënter werkend ambtelijk apparaat blijkt een structurele bezuiniging van circa 115.000,- op te leveren.

Bij het onderzoek naar de vermogenspositie (het aandelen- en woningbezit) van de gemeente heeft de commissie de stille reserves goed in kaart gebracht. Stille reserves zijn reserves die niet worden gebruikt en in de boeken niet direct zichtbaar zijn, zoals de woningen en aandelen die de gemeente bezit. Door deze goed in kaart te brengen is een beter inzicht ontstaan in de mogelijkheden om onverwachte uitgaven op te vangen. Ook de strategische aankopen, die de afgelopen jaren werden gedaan omwille van de dorpsontwikkeling, zijn beoordeeld en gewaardeerd. Deze aankopen vertegenwoordigen een behoorlijke waarde. Al met al is een positief beeld ontstaan.

Tot slot werd ook de reservepositie onder de loep genomen. Nieuwe richtlijnen van de rijksoverheid geven de gemeente ruimte om anders om te gaan met reserves. Voorheen was het zo dat inwoners betaalden voor toekomstig aan te leggen voorzieningen, ofwel: eerst sparen, dan pas uitgeven. De inwoners van Lisse hebben dus jarenlang betaald aan investeringen die later werden gerealiseerd. Volgens de nieuwe regelgeving kan het zogeheten toerekeningsbeginsel worden toegepast. Dit betekent dat zowel de huidige als de toekomstige gebruiker betaalt. Een investering die nu wordt gedaan, zoals de aanleg van een nieuwe weg, wordt volgens de voorstellen betaald door de huidige en toekomstige inwoners.

Alles bij elkaar leveren de voorstellen een positieve begroting 2004 op en een sluitend Meerjarenperspectief. Voor allerlei zaken in het kader van politieke wensen is nog geen ruimte gevonden. Daarvoor is nadere uitwerking van voorstellen gaande.

Foto: Persbericht