Openbaar Ministerie

17 maart 2004

Beledigen politie kost geld

Een 65-jarige man uit Roden kreeg vrijdagmiddag 220 euro boete nadat hij op de Nieuweweg in zijn woonplaats agenten had uitgescholden voor klootzakken. De man had gedronken en bemoeide zich er ongevraagd mee toen agenten een weggebruiker bekeurden voor een verkeersovertreding. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.
Dit staat te lezen op de website van de politie. Het is er een van de vele. Belediging, smaad en laster is strafbaar gesteld in de artikelen 261 tot 267 van het Wetboek van Strafrecht. Hoewel belediging niet al te gewelddadig is, liegen de maximumstraffen er niet om. Op het verspreiden van een smaadschrift staat maximaal een gevangenisstraf van een jaar of een boete van 4500. Wordt een ambtenaar in functie, het openbaar gezag of een bevriend staatshoofd beledigd, dan kan de gevangenisstraf met een derde, dus tot zestien maanden, worden verhoogd.

In de praktijk loopt het meestal niet zon vaart, zoals uit bovenstaand politiebericht blijkt. Wel is het zo dat belediging de laatste jaren steeds vaker wordt aangepakt. Het aantal zaken van belediging dat het OM behandelt is in nog geen tien jaar vertienvoudigd. (Van 848 zaken in 1995 tot 8648 zaken in 2003)
Belediging van een ambtenaar in functie, strafbaar gesteld in artikel 267, werd halverwege de jaren negentig slechts een handvol keren per jaar vervolgd. De laatste jaren zijn er honderden zaken. (Van 8 zaken in 1995 tot 335 zaken in 2003). Belediging wordt steeds minder getolereerd, ook door politie en justitie.

In het Algemeen Politieblad waarschuwt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma ervoor dat de politie, gedreven door prestatieafspraken, zich steeds meer met flutzaken gaat bezighouden. Hij geeft daarbij het voorbeeld van belediging van een agent. Procureur-generaal Joost Hulsenbek is het niet eens met de professor. Belediging vind ik geen flutdelict. Een verbale kwetsuur kan, afhankelijk van de persoon en de omstandigheden, net zo ernstig zijn als een klap. Maar natuurlijk wordt niet elke belediging door het OM als een strafbaar feit beschouwd.

Van een politie-agent mag je verwachten, dat hij als professional wel iets moet kunnen hebben. Maar ook de politie-agent hoeft niet alles te pikken. Zeker in een tijd als deze, waarin normvervaging als ongewenst maatschappelijk verschijnsel wordt beschouwd, moet hiertegen worden opgetreden. Dat heeft met het gezag van de politie te maken. Dus hierover ben ik het echt met Buruma oneens, aldus Hulsenbek.