Gemeente Rotterdam

Nr. 37
17 maart 2004

Ruim 1750 gezamenlijke controles op brandveiligheid in 2003

Gezamenlijke handhaving veiligheid in 2004 voortgezet

Vorig jaar zijn ruim 1750 bedrijven en instellingen gecontroleerd op milieu- en brandveiligheid in een gezamenlijke actie van Brandweer, DCMR Milieudienst Rijnmond en dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting. Die intensieve samenwerking leidde tot een duidelijke verbetering van de kwaliteit van de handhaving. Op basis van deze conclusie uit het Jaarverslag Handhavingscampagne 2003 is besloten de gezamenlijke controleacties dit jaar voort te zetten.

In 2003 zijn negen branches gezamenlijk gecontroleerd. Het gaat om kinderdagverblijven, cafés en restaurants, discotheken, verpleeghuizen, vuurwerkverkooppunten, spoorwegemplacementen, bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan en bedrijven die beschikken over een koel- en vriesinstallatie met ammoniak. De controle van een tiende groep, het basisonderwijs, is in januari 2004 afgerond. Bepalend voor de keuze van de gebouwen is de kwetsbaarheid van de gebruikers en het risico voor de omgeving.

Van de 1758 gecontroleerde objecten voldeden er 728 direct aan de voorschriften. Tijdens de controles bleek dat de regels bij bedrijven en instellingen soms voor onduidelijkheid zorgen of bekend zijn maar niet goed worden nageleefd. Door de intensieve samenwerking van de drie handhavende diensten, is de kwaliteit van de controles duidelijk verbeterd. Dubbelwerk is voorkomen, bij een aantal bedrijfstakken daalde de benodigde tijd per controle, en bedrijven en instellingen hadden te maken één controle in plaats van drie.

Op basis van de resultaten uit 2003 heeft het collegeteam Handhaving besloten de verhoogde aandacht vast te houden. De betrokken diensten starten daarom deze maand met de uitvoering van het Integrale Handhavingsprogramma 2004. Een deel van de vorig jaar gecontroleerde bedrijven kan ook dit jaar rekenen op een intensieve controle. Daarnaast wordt de voorlichting en communicatie over regelgeving richting de verschillende branches geïntensiveerd en wordt de omvang van het programma uitgebreid tot ruim 2000 controles. Nieuwe groepen zijn onder meer ziekenhuizen, hotels, feestzalen en voedingsmiddelen- en diervoederbedrijven.

De ruim 1750 controleacties maakten deel uit van het grote en gezamenlijke Handhavingsprogramma 2003, één van de doelstellingen uit het collegeprogramma Het nieuwe elan van Rotterdam .en zo gaan we dat doen. De rampen in Enschede en Volendam waren voor het Rotterdams gemeentebestuur aanleiding om een extra impuls te geven aan de handhaving van regels op het gebied van veiligheid. Een speciaal team bestaande uit burgemeester Opstelten en de betrokken wethouders besloot in 2003 te komen tot een gezamenlijk handhavingsprogramma voor de drie diensten die het meest te maken hebben met handhaving. Dit vanuit de gedachte dat regels en voorschriften belangrijk zijn voor een goed veiligheidsbeleid, maar dat ze zinloos zijn als er onvoldoende wordt gelet op de naleving ervan. De gezamenlijke controle van bedrijven en instellingen is één van de resultaten van dit handhavingsprogramma. Hiernaast worden er nog enkele duizenden controles uitgevoerd door elke dienst afzonderlijk.

noot voor de redactie/