Gemeente Zwolle

Minister De Geus bezoekt project Familie-Werk


Datum uitgave: 23-03-2004

Onderwerp: werkbemiddeling

Minister A.J. de Geus (ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft woensdag 17 maart 2004 een informeel bezoek gebracht aan het project Familie-Werk in Zwolle. Het Familie-Werkproject beoogt de herintrede van etnische minderheden op de arbeidsmarkt te bevorderen en daarbij hele gezinnen te begeleiden bij problemen die zij tegenkomen. In aanwezigheid van onder meer wethouder M. Knol en de projectleider H. Oost maakte de minister tijdens een lunch op het Deltion College in Zwolle kennis met enkele deelnemers van het project. De Geus bezocht het project in het kader van een aantal werkbezoeken, dat hij momenteel aflegt in het oosten van het land.

Informeel
De aanwezigheid van de minister had een informeel karakter. Hij wilde vooral met de deelnemers zelf praten over hun eigen ervaringen met het project, hun persoonlijke ontwikkeling en hun vooruitgang. De minister sprak met tien van de veertig deelnemers. De mensen vertelden hun eigen verhaal. Over hun ervaringen tijdens hun lange verblijf in Nederland en de waarde die het project voor hun heeft. De minister was zeer geĂŻnteresseerd en wilde weten wat mensen in hun eigen land hadden gedaan, waarom ze werkloos waren geweest en wat ze van het project geleerd hadden. Ook vragen over de gezinsomstandigheden kwamen aan de orde. De Geus was onder de indruk van de diversiteit aan problemen, die mensen van allochtone afkomst ondervinden bij hun eerste stappen in een voor hun heel ander land en leefomgeving.

Een brief
De zoon van een deelnemend gezin las een brief aan de minister voor waarin hij vertelde over de problemen van werkloosheid in het gezin en wat voor problemen dat kan opleveren voor de kinderen. Hij vertelde: "Vanaf de tijd dat mijn vader een baan heeft gekregen bij het Stedelijk Museum en mijn moeder een opleiding volgt bij het Deltion College, hebben mijn ouders het gevoel gekregen dat ze wat voor deze maatschappij kunnen betekenen en wij voelen ons daardoor ook heel gelukkig."

Achtergrond
In het project Familie-Werk werken gemeente Zwolle als opdrachtgever, Deltion College als uitvoerder en Travers, Kliq, de ondernemersvereningingen Marslanden en de doelgroepenorganisatie de Cultureel Mandaeersclub en de pas opgerichte Integratieraad samen. Het project is in november 2001 gestart en loopt door tot november 2004, waarna bestaande organisaties succesvolle onderdelen implementeren in hun eigen werkprocessen.

Inmiddels loopt het project nu twee jaar en is al een aantal resultaten behaald. Een aantal deelnemers is reeds aan het werk, en een groot deel van de deelnemers heeft inmiddels opleidingen gevolgd aan het Deltion College en een diploma behaald in de richtingen administratie en zorg. Tevens volgen vijftien deelnemers een bemiddelingstraining voor werk. Externe instanties: Deltion College
Kliq
Travers
Bron: Gemeente Zwolle
Datum van 23-03-2004 tot 05-04-2004