Ingezonden persbericht


=== persbericht ===

In het Frans Hals Museum loopt op dit moment een pilot met draadloze multimedia zakcomputers. Het systeem, de Wireless Museum Caster, welke ontwikkeld is door het Alkmaarse bedrijf Wireless Web Solutions, stelt de bezoeker in staat om middels een zakcomputer en hoofdtelefoon, gesproken en geschreven teksten, plaatjes, animaties en video's over de schilderijen en kunstenaars te raadplegen.

Het systeem maakt gebruik van een draadloze WLAN (Wifi) verbinding en een webserver. Het voordeel hiervan is dat hardware en software volledig van elkaar gescheiden zijn. Op de zakcomputers draait alleen een internetbrowser, waarbij alle multimedia informatie wordt ontvangen vanuit de webserver (streaming). Hierdoor ontstaan er geen geheugen-capaciteitsproblemen op de zakcomputer -zoals bij andere systemen waarbij de informatie in de zakcomputer is geladen wel het geval is- en kan een ongelimiteerde hoeveelheid informatie aangeboden worden. Museumbezoekers die beschikken over een eigen zakcomputer voorzien van WiFi kunnen met het systeem contact maken en toegang krijgen tot de informatie.

Het concept achter de Wireless Museum Caster voorziet echter in veel meer geavanceerde functies. De webapplicatie die de zakcomputers voorziet van informatie wordt op verhuur-basis (ASP model) via internet beschikbaar gesteld voor elk museum dat dit systeem implementeert. Deze musea krijgen dan de mogelijkheid om via een content management systeem (uiteraard ook webgebaseerd) zelf de informatie toe te voegen en te wijzigen welke ook instantaan kan worden doorgevoerd voor elke zakcomputer. Voor het samenstellen van de multimedia-informatie is een webeditor aanwezig waarmee door het museum zelf informatiepagina's zijn op te maken en samen te stellen door upload van multimedia bestanden. Zo kunnen geluidsbestanden uit een bestaande audiotour worden hergebruikt en is men zelf in staat om de informatie-voorziening continu en direkt bij te sturen bij nieuwe tentoonstellingen. Musea die dit systeem implementeren kunnen bij een uitleen van museumstukken aan elkaar letterlijk met een druk op de knop de bijbehorende informatie voor elkaars zakcomputers beschikbaar stellen omdat die informatie uit hetzelfde systeem komt. On-line collectieinformatie systemen zijn doorgaans moeiteloos te koppelen met de Wireless Museum Caster.

Binnen de pilot kan informatie over museumstukken, kunstenaars, en algemene museuminformatie worden geraadpleegd. Voor kinderen is een speciale puzzeltocht gemaakt waarbij goed beantwoorde vragen over de schilderijen letters opleveren die bijelkaar een woord vormen. De kunstwerken worden hierdoor meer toegankelijk gemaakt en dus ook leerzamer en meer inspirerend voor kinderen.

Deze pilot wordt ondersteund door HP Nederland.

=== einde persbericht ===