Universiteit van Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

Wetenschapwinkel Rechten

15 maart 2004

Maatschappelijke dienstverlening juridisch belicht

Vrijwilligers moeten beter worden beschermd

Vrijwilligers moeten in de toekomst, evenals artsen, advocaten en geestelijken gebruik kunnen maken van het verschoningsrecht. Daarnaast moeten vrijwilligers beter worden beschermd op het gebied van aansprakelijkheid. De Wetenschapswinkel Rechten heeft onderzoek gedaan naar de strafrechtelijke grenzen aan telefonische hulp en naar de mogelijke aansprakelijkheid bij vrijwillige juridische hulpverlening. Uit deze onderzoeken komt een aantal knelpunten in de huidige positie van de vrijwilliger naar voren. Tijdens de studiemiddag 'Vrijwillige hulpverlening juridisch belicht' die op donderdag 18 maart plaatsvindt wordt aandacht besteed aan de mogelijke oplossingen hiervoor. Zo kan de aantrekkingskracht van vrijwilligerswerk worden behouden en mogelijk versterkt.

Tijdens de studiemiddag wordt het strafrechtelijke en het privaatrechtelijke aspect van vrijwillige hulp belicht. Zo krijgen vrijwilligers die werken bij telefonische hulpdiensten regelmatig te maken met meldingen van strafbare feiten. Soms zijn de bellers anoniem maar dit is niet altijd het geval. De vrijwilligers hebben een geheimhoudingsplicht maar tegelijkertijd is iemand die kennis heeft van een strafbaar feit verplicht dit te melden. En dat schept een probleem want een vrijwilliger kan zijn werk niet goed doen als deze geheimhoudingsplicht niet gehandhaafd blijft.

Maatschappelijk belang

Advocaten, notarissen, een geestelijke of een arts kunnen zich onttrekken aan de verplichting om voor de rechter een getuigenis af te leggen of vragen te beantwoorden op basis van het verschoningsrecht. Dit geldt echter niet per definitie voor maatschappelijk werkers. Onderzoekster Marloes van Kleef pleit er daarom voor om het uit 1926 stammende verschoningsrecht aan te passen aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Want volgens van Kleef 'stappen mensen tegenwoordig eerder naar een instelling als het RIAGG dan naar een geestelijke.' Bij het toepassen van het verschoningsrecht moet volgens Van Kleef daarom niet zozeer gekeken worden naar de beroepsgroep, maar eerder naar het te dienen doel van het verschoningsrecht, bijvoorbeeld het maatschappelijk belang.

Bescherming

Tijdens de studiemiddag komt ook de aansprakelijkheid van vrijwilligers bij foutieve advisering uitgebreid aan bod. Uit het onderzoek van de Wetenschapswinkel blijkt dat het op vrijwillige basis verlenen van advies kan leiden tot aansprakelijkheid. Onderzoekster Maaike Grauwmeijer adviseert organisaties daarom om haar vrijwilligers een vergelijkbare bescherming te bieden als in een normale werkgever-werknemer relatie.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd de studiemiddag bij te wonen. Aanmeldingen hiervoor graag vooraf via onderstaand telefoonnummer/mailadres. Bij de Wetenschapswinkel kunnen ook beide onderzoeksrapporten worden opgevraagd.

Donderdag 18 maart 2004 om 14:15 uur
Faculty Club, Achter de Dom 7, Utrecht

Studiemiddag 'Vrijwillige hulpverlening juridisch belicht'

Meer informatie: Belen Rhebergen, (030) 253 7025, b.rhebergen@law.uu.nl

De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Zij maakt wetenschappelijk juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit organisaties. De Wetenschapswinkel is verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht.