CDA

CDA
18-03-04
Ferrier: Steun aan Columbiaanse presidentskandidate Betancourt

Op initiatief van CDA- kamerlid Ferrier zijn er kamerbreed vragen gesteld aan de Minister van Buitenlandse zaken en de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de situatie van Ingrid Betancourt.

Het is al meer dan twee jaar geleden dat deze Colombiaanse presidentskandidate door guerilla-troepen van de FARC ontvoerd werd.

Ferrier: 'Dat is een ernstige schending van mensenrechten. In Colombia zijn ontvoeringen schering en inslag. Het lijkt of er in het geval van Betancourt niemand iets doet. Dat is onacceptabel. Ik heb aan de regering gevraagd of zij bereid is te bemiddelen tussen de Colombiaanse regering en de FARC en andere ontvoerders.'

Afgelopen zaterdag, 13 maart, ontving Ingrid Betancourt de Geuzenpenning.

De Geuzenpenning wordt elk jaar toegekend als eerbetoon aan mensen en instellingen die strijden tegen verontmenselijking van de samenleving. Voor Ferrier was dit de aanleiding om aandacht te vragen voor de situatie van Betancourt en de regering te vragen hoe zij, mede in het licht van het aanstaande EU voorzitterschap, de vrijlating van Betancourt kan helpen bespoedigen. 'Ingrid Betancourt is symbool voor al de mensen die wereldwijd van hun vrijheid beroofd zijn en om politieke redenen gegijzeld worden', zegt Ferrier.