Politie Haaglanden

Politieagenten geven gratis preventietips

Den Haag 11-03-2004

Den Haag - Op 18 maart tussen 10.00 en 14.00 uur staat de preventiebus van Politie Haaglanden op het Jacob van Campenplein. In de bus geven medewerkers van Politie Haaglanden preventieadviezen aan belangstellenden. De ervaring leert dat met het nemen van goede preventiemaatregelen het risico om bijvoorbeeld slachtoffer te worden van een woning- of auto-inbraak aanzienlijk vermindert.

Tips ter voorkoming van woninginbraak

Om te voorkomen dat bewoners slachtoffer worden van een inbraak zijn lang niet altijd dure bouwkundige maatregelen nodig. In de preventiebus horen de bezoekers welke eenvoudige maatregelen vaak al voldoende zijn:

* draai de deuren altijd op het nachtslot als u weggaat of gaat slapen;

* sluit de ramen, ook het kleine toiletraam;
* zorg voor goed hang- en sluitwerk;

* hang geen boodschappentas of leesmap aan uw buitendeur;
* hang geen briefjes op die duidelijk maken dat u even weg bent;
* leg geen sleutel onder een bloempot of een buitenmat;
* laat geen koord door de brievenbus naar buiten hangen;
* zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting;
* spreek niet op uw voicemail in dat u - voor een langere periode - weg bent;

* zorg tijdens langere afwezigheid dat uw brievenbus wordt geleegd of dat uw post regelmatig door een sleutelhouder van de deurmat wordt verwijderd;

* zorg dat een sleutelhouder de post neerlegt op een plaats die niet van buitenaf zichtbaar is;

* vestig geen onnodige aandacht op waardevolle spullen door deze op een van buitenaf zichtbare plaats neer te zetten.

Voorkom auto-inbraak, laat niets achter in de auto

Diefstallen uit autos zijn een landelijk probleem. Dit gebeurt op verschillende locaties en wijken en op verschillende tijdstippen. Politie Haaglanden ziet nog regelmatig dat mensen hun dure spullen, zoals een autoradio of een laptop, in de auto achterlaten. Dat zien autokrakers ook en die maken daar graag gebruik van. De politie heeft speciale preventiehangers laten ontwikkelen. De preventiehanger is een opvallend gekleurde kaart die de autobezitter aan de binnenspiegel kan hangen zodra hij/zij de auto verlaat. Zo wordt men eraan herinnerd om de dure spullen uit de auto te halen. Bovendien geeft de auto-eigenaar hiermee aan, dat er in zijn of haar auto niets van waarde is achtergebleven. In verband met de verkeersveiligheid adviseert Politie Haaglanden automobilisten wel dringend om de hanger weer van de binnenspiegel te halen zodra men gaat rijden. De preventiehangers worden tijdens deze dag uitgereikt.

Daarnaast geven de preventiemedewerkers uitgebreide informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Uiteraard kunnen belangstellenden ook voor andere preventievragen terecht in de preventiebus.