Politie Groningen

Bewoner aangehouden voor teweeg brengen ontploffing woning Kropswolde

Gezamenlijk bericht Politie, Brandweer, Gemeente Hoogezand 21-03-2004 - Zaterdagochtend rond 08.50 uur werd een gaslekkage gemeld aan de Woldweg in Kropswolde. Bij aankomst van de brandweer van Hoogezand-Sappemeer en de politie vond een zware explosie plaats. Hierbij raakten vier hulpverleners gewond. Drie van hen zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Ook de bewoner raakte gewond. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Gezien de omvang van de explosie en het vermoeden dat er nog mensen onder het puin zouden liggen werd er een grootschalige hulpverlening opgezet. Diverse brandweerkorpsen uit de omgeving rukten uit en er werden zes ambulances naar de plaats van het incident gedirigeerd. Ook het Mobiel Medisch Team van het AZG kwam ter plaatse. In totaal zijn ongeveer 50 brandweermensen, 20 medewerkers van de politie en 12 ambulancemedewerkers ingezet.

Het woonhuis is totaal verwoest en een aantal omliggende woningen liep forse schade op. De bewoner wordt verdacht van het veroorzaken van de explosie. De man is aangehouden en staat onder toezicht van de politie in het ziekenhuis. Over de aanleiding en de toedracht kunnen nog geen mededelingen worden gedaan. De politie zal dit onderzoeken.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft aan het begin van de middag in het nabijgelegen dorpshuis (Kropshuus) een informatiebijeenkomst georganiseerd voor omwonenden. De omwonenden zijn door de gemeente geinformeerd over de opvang en de ondersteuning bij de afwikkeling van de schade. Salvage (stichting namens de verzekeringsmaatschappijen) zal de bewoners hierin bijstaan. De gemeente heeft inmiddels een nazorgtraject opgestart. De betrokken hulpverleners worden begeleid door de opvangteams van de brandweer en de politie.