NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

23 maart 2004

D.o.p.t. gaat zonnepanelen produceren in Joure

De in Geldrop gevestigde producent van zonnepanelen D.o.p.t. (Developing opportunities of photovoltaic techniques) heeft besloten haar productie te verplaatsen van Zweden naar Joure. Hiermee is Dopt op dit moment de enige Nederlandse producent van zonnepanelen.
Met het realiseren van de fabriek in Joure is een initiële investering gemoeid van ongeveer 1,5 miljoen euro. In april 2004 start Dopt met 10 man aan de productie van de zonnepanelen. De prognose is dat het aantal werknemers binnen drie jaar groeit naar 22 personen. Begin mei 2004 vindt de officiële opening plaats van de fabriek.

Dopt
Producent Dopt start een geavanceerde productielijn op met een capaciteit van 9,4 megaWattpiek per jaar.
Dopt houdt zich tevens bezig met vernieuwende technieken zoals, hybride energiesystemen op basis van brandstofcellen, en doet in samenwerking met bijvoorbeeld ECN en TNO onderzoek naar nieuwe vormen van energieopwekking.

Groeiende markt
De markt voor zonnepanelen en andere alternatieve vormen van energieopwekking is groeiende. De afgelopen jaren zelfs met meer dan 25% per jaar. Door de stijgende energieprijzen en milieuheffingen wordt er meer gebruik gemaakt van zonne-energie waardoor het steeds rendabeler wordt. De verwachting is dat de prijs van energie van zonnepanelen binnen enkele jaren kan concurreren met de energie die men van het lichtnet betrekt. En dat zonder uitstoot van schadelijke stoffen of bijdrage aan het broeikaseffect.

Locatiekeuze
Dopt heeft voor Joure gekozen vanwege de goede geografische ligging en het gunstige investeringsklimaat voor bedrijven in Noord-Nederland. De keuze van de vestigingsplaats is uiteindelijk mede tot stand gekomen door bemiddeling van de NOM. Tevens is Dopt uiterst tevreden over de adequate en snelle manier van werken van de gemeente Skarsterlân en de provincie Fryslân.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jeroen Brouwer, directeur Dopt, tel: 0522 ­ 472824 of j.brouwer@dopt.com Herbert Verheij, directiesecretaris NOM, tel: 050 - 5214 433 of verheij@nom.nl