Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 23 maart 2004

CSA - 5404 Financiering project "Jeugdopvang/ Spel aan Huis Carisven"

Het project "Jeugdopvang/Spel aan Huis Carisven" is een gecombineerd project. a. Door gebruik te maken van de kantine van de voetbalclub VV Passart wordt aan jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar 2 avonden in de week een plek geboden waar een aantal activiteiten kunnen worden opgezet met behulp van jongerenwerkers van Tracee. Deze curatieve (adequate) aanpak moet leiden tot minder overlast in de wijk, waarbij de samenwerking tussen diverser betrokken partijen de meerwaarde biedt in een eventueel vervolgtraject voor deze doelgroep. b. Het project Spel aan Huis moet de ontwikkeling van kinderen stimuleren door spelen en spelactiviteiten thuis in het gezin aan te bieden. Deze preventieve aanpak voor jonge kinderen kan een belangrijke schakel; gaan vormen in de sociale ontwikkeling van de kinderen. Daarnaast zullen in dit programma de informatievoorziening omtrent spel en sport in huis en in de wijk en het aanzetten van gezins- en opvoedingsondersteuning worden meegenomen. Aangezien in deze wijk reeds een aantal projecten geïnitieerd zijn met betrekking tot de doelgroep 4-12 jaar (spelactiviteiten) en de groep 5-10 jaar (speelkamer) ontstaat door het nieuwe project een sluitende aanpak.

OW - 5365 Subsidieaanvraag Tijdelijke Regeling Eenmalige Uitkering Bestrijding Regionale Wateroverlast In de gemeente wordt hard gewerkt aan projecten waarbij duurzaam wordt omgegaan met regenwater. Het college wil bij het Rijk subsidie gaan aanvragen voor deze projecten uit de tijdelijke regeling Eenmalige Uitkering Bestrijding Regionale Wateroverlast. De extreme weersomstandigheden van de jaren negentig zijn naar verwachting geen incidenten, maar eerder voorbodes van wat nog komen gaat. Het klimaat verandert. Zeespiegelstijging, verdere bodemdaling en doorgaande verstedelijking vergroten de impact van de klimaatveranderingen, en dus de noodzaak voor het nemen van maatregelen. Bovengenoemde factoren hebben het Rijk doen besluiten om voor projecten ter bestrijding van regionale wateroverlast of ter voorkoming van regionale wateroverlast tijdelijk eenmalig een bedrag van 100 miljoen ter beschikking te stellen.

SO - 5285 Verkoop grond Zwaluwstraat ter ontwikkeling 8 a 12 woningen

Burgemeester en wethouders verkopen grond aan de Zwaluwstraat voor de ontwikkeling van 8 tot 12 starterswoningen. Momenteel vinden er onderhandelingen met een projectontwikkelaar plaats om de voorgenomen bouw zo spoedig mogelijk te laten plaatsvinden.

Enige tijd geleden is er door de provincie het zogenaamde 1000-woningenplan geïntroduceerd. Het betreft een initiatief om op korte termijn in de gehele provincie starterswoningen te ontwikkelen met een maximale koopprijs van E 140.000,- v.o.n. Nadat we diverse locaties in Heerlen onder de loep hebben genomen, hebben we in overleg met de provincie geconstateerd dat op dit moment alleen de locatie Zwaluwstraat aan de vereisten voldoet. Het betreft een omheind terrein dat vroeger als paardeweide heeft gefungeerd, maar nu al geruime tijd geen functie meer heeft.

WWS - 4408 Projectsubsidies "Actieprogramma Cultuurbereik Heerlen 2001-2004" jaarschijf 2004
In het kader van het Actieprogramma Heerlen 2001-2004 is aan een tweetal projecten een subsidie toegekend, te weten het project Jeruzalem en het MSH CrossTownProject. "Jeruzalem" is een multidisciplinair theaterproject, geïnspireerd door bijbelse taferelen. Het verhaal van Jezus wordt in de moderne tijd geplaatst en de problematiek van het Israël en Palestina van nu spelen een cruciale rol. De voorstellingen vinden plaats op de binnenplaats van Kasteel Hoensbroek van 9 augustus t/m 14 augustus 2004. Het M(aastricht)S(ittard)H(eerlen) CrossTownProject is een regio-overschrijdend project voor jongeren met dans, rap en skate. De bedoeling is in drie workshops de ontwikkeling van zowel individueel talent als de bereidheid om samen te werken met andere disciplines en milieus te bewerkstelligen. De eindpresentatie in de vorm van een "battle" vindt plaats op een nog nader te bepalen locatie en datum.

---- --