Ministerie van Justitie

Openbaar ministerie onderzoekt maatregelen bedreiging 23 maart 2004

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat maatregelen nemen om bedreigde medewerkers beter op te vangen. Verder oriënteert het OM zich op aanvullende maatregelen om te kunnen anticiperen op bedreigingen en intimidatie van zijn medewerkers. Dit schrijft minister Donner van Justitie aan de Tweede Kamer als antwoord op kamervragen.

Het Openbaar Ministerie heeft in de afgelopen jaren vaker te maken gehad met bedreigingen van met name officieren van justitie. Op het moment dat sprake is van een concrete dreiging wordt de betreffende medewerker adequaat beveiligd en start er een onderzoek naar de bron van de dreiging. Maar medewerkers van de parketten krijgen ook veelvuldig te maken met intimiderende uitingen die weliswaar niet hoeven te leiden tot persoonsbeveiliging, maar die wel als uitermate vervelend en bedreigend worden ervaren. De persoonlijke ondersteuning en opvang van is echter nog niet structureel geregeld en dus afhankelijk van incidentele beslissingen. Dat moet veranderen.

Het College van Procureurs-Generaal heeft daarom besloten twee werkgroepen in te stellen om in kaart te brengen welke maatregelen genomen kunnen worden om gerichter te kunnen anticiperen op dreigingen. Een werkgroep richt zich op de meer beleidsmatige kant van bedreigingen. Is er sprake van een trend in het criminele milieu en moeten deze ontwikkelingen gevolgen hebben voor de opleiding, organisatie en werkwijzen van officieren die zich bezig houden met de bestrijding van zware criminaliteit. De tweede werkgroep richt zich op het begeleiden van medewerkers die worden bedreigd of te maken hebben met intimidaties. Bijvoorbeeld door bedrijfsopvang integraal in te schakelen. Ook hierbij wordt in kaart gebracht of er nadere maatregelen genomen kunnen worden. De werkgroepen worden geleid door (hoofd)officieren van justitie.