Dienstenbond CNV

Kort geding Aldi dient 2 april: CNV Dienstenbond hekelt broodroof en eist handhaving salarisniveau filiaalleiders
22-03-2004

PERSBERICHT

Het kort geding dat CNV Dienstenbond heeft aangespannen tegen supermarktketen Aldi dient in principe vrijdag 2 april. Inzet van het kort geding is handhaving van het huidige inkomensniveau. Aldi heeft de filiaalleiders nieuwe contracten voorgelegd waardoor de provisieregeling met honderen euros per maand wordt verminderd. Op 10 februari jongstleden heeft het Gerechtshof in Arnhem in een eerder door CNV Dienstenbond aangespannen rechtszaak bepaald, dat Aldi de CAO en Arbeidstijdenwet overtrad. Filiaalleiders werkten structureel 45 uur in plaats van 40 uur met ADV-dagen.

CNV Dienstenbondbestuurder Richard Leloux. 'De rechter stelt dat er sprake is van een overtreding van de wet door filiaalleiders teveel te laten werken en eist nieuwe contracten. Het antwoord van Aldi daarop is broodroof, een onacceptabel ingrijpen in gezinsinkomens met drastische gevolgen. Eerst overtreedt de supermarktketen jaren de wet, vervolgens plukt Aldi de portemonnees van eigen mensen leeg. Dit is ongekend. Zo gaan we in Nederland niet met elkaar om', aldus de verontwaardigde vakbondsman.

CNV Dienstenbond vindt het niet getuigen van goed werkgeverschap dat Aldi de bestaande provisieregeling, die op kan lopen tot zon 750 euro per maand, terugbrengt tot een gratificatieregeling van 250 euro, die eenzijdig door de werkgever kan worden ingetrokken, die alleen dit jaar geldt, die geen vakantie- en pensioenrechtenopbouw kent, en die met aftrek van eventuele CAO-verhogingen kan gelden. Vele gezinnen komen hierdoor ernstig in de problemen met hypotheken, studies van kinderen en huishoudbudget.

Leloux stelt dat Aldi net als andere supermarkten een modern beloningsbeleid moet voeren. 'De oplossing is een provisieregeling die gebaseerd is op criteria als winkelomzet, ziekteverzuim en omgang personeel. Dat werkt bij vele supermarkten uitstekend. Dus waarom niet bij Aldi? De rechter heeft tenslotte de meerurencontracten die strijdig zijn met CAO en Arbeidstijdenwet verboden, niet de provisieregeling zelf'.

Vanavond (maandag) komt er een actiecomité bijeen. CNV, FNV en de zes ondernemingsraden van Aldi in Nederland spannen samen het kort geding aan. Het gezamenlijke optrekken van bonden en OR-en is uniek in Nederland. Als het kort geding negatief uitvalt, zullen bonden en OR-en tezamen actie gaan voeren in Nederland. Een grote meerderheid van het personeel bij Aldi is georganiseerd.
Inmiddels heeft Algemeen directeur Gruyters van Aldi toegezegd dat alle nieuwe contracten van de filiaalleiders die 20 maart getekend moesten zijn, worden ingetrokken.

Hoofddorp, 22 maart 2004