Partij van de Arbeid


Vragen de leden Van Dijken en Dijksma (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en de staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Hebt u kennisgenomen van het artikel in het Algemeen Dagblad over het concept van de Concessiewet Hoofdrailnet waar u aan werkt?


* Klopt de bewering dat u het goed vindt dat er in de trein net zo veel mensen staan als nu in metro, tram of bus en dat het niet uitmaakt of het om korte of lange afstanden gaat?


* Vindt u dit niet in tegenspraak met de breedgedragen doelstelling om het openbaar vervoer toegankelijker te maken voor ouderen en mensen met een functiebeperking? Zo ja, gaat u het wetsvoorstel hierop aanpassen? Zo nee, kunt u dit toelichten?


* Kunt u in het licht van het huidige debat over het bovenregionaal vervoer voor gehandicapten aangeven hoe u, ondanks uw voorstellen om de eisen aan de Nederlandse Spoorwegen betreffende het aantal wagons in spitsuren te versoepelen, de toegankelijkheid en bruikbaarheid van treinen voor ouderen en mensen met een functiebeperking gaat verbeteren?


* Gaat u in de Concessiewet sancties opnemen, wanneer niet wordt voldaan aan uitgangspunten van toegankelijkheid en bruikbaarheid van treinen voor ouderen en mensen met een functiebeperking?


* Was het spoeddebat over het bovenregionaal vervoer voor gehandicapten, waarin de PvdA onder andere de suggestie gedaan heeft om zitplaatsen voor gehandicapten te garanderen, niet het moment geweest om aan te geven dat u in het openbaar vervoer juist meer staanplaatsen overweegt?


* Is de staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport op enig moment betrokken bij het concept van de Concessiewet?


Algemeen Dagblad, Vaker staan in trein. Minder nieuwe wagons voor de spitsuren. 24 maart 2004.