Drempels weg


Campagne in Groningen van start!

24-03-2004
Vandaag installeerde een enthousiaste en betrokken burgemeester Wallage van Groningen onze nieuwe ambassadeurs: Sjak, Wieke en Theo. Dat gebeurde onder grote belangstelling van zowel de schrijvende pers als radio en tv.

Leo Birza opende namens het Landelijk Bureau Toegankelijkheid de bijeenkomst en stelde vervolgens burgemeester Wallage de vraag of hij zich voor kon stellen dat er voor mensen met een handicap drempels op internet zijn.
,,Nee, dat kan ik niet echt, was het antwoord van de burgemeester, ,,ik heb wel eens zonder mijn bril gekeken en zag toen geen enkel detail. Maar het is voor het eerst dat ik hoor hoe iemand die blind is internet. Ik vind het ergens wel verdrietig dat je altijd door mensen met een handicap op de drempels gewezen moet worden. Ontwerpers (ook die van de bebouwde omgeving) zouden meer rekening moeten houden met groepen waar ze niet in eerste instantie aan denken.

Oppassen!
Internet is volgens burgemeester Wallage een gebied waar het juist eenvoudiger en goedkoper is om drempels weg te halen en te voorkomen. Hij vindt het ook belangrijk dat dat gebeurt, zeker nu internet sneller wordt en er meer informatie via internet verspreid wordt. ,,We moeten oppassen dat mensen met een handicap in de digitale samenleving niet worden buitengsloten, vindt de burgemeester die duidelijk bij het onderwerp betrokken is.

Steun
Bij de installatie van Sjak, Wieke en Theo wenste hij ze dan niet alleen veel succes. Hij ging verder door zijn persoonlijke hulp aan te bieden bij hun activiteiten. Ook zal hij de opmerkingen die de ambassadeurs gemaakt hebben over de toegankelijkheid van de site van de gemeente met de betrokken afdelingen bespreken en kijken waar ze verbeteringen aan kunnen brengen.
Om dat kracht bij te zetten, tekende de burgemeester ook een intentieverklaring. Hopelijk volgen er meer. Dat moet met de steun van burgemeester Wallage en de kwaliteit en inzet van onze ambassadeurs wel lukken. Die konden meteen aan de slag: twee cameraploegen wilden alles van ze weten.