Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN dinsdag 23 maart van 20.00 tot 2100 op 747AM.

Het gesprek

Hatice Can Engin, directeur van het Inspraak Orgaan Turken

Veertig jaar geleden sloten Nederland en Turkije het zogeheten wervingsverdrag en kwam de migratie van Turkse gastarbeiders op gang. Aanstaande zaterdag wordt dat feit in de Rotterdamse Doelen feestelijk gevierd in aanwezigheid van prinses Maxima, de Turkse vice-premier en de ministers Verdonk en De Geus.

Verkenningen maakt de balans op van veertig jaar Turkse migratie met Hatice Can Engin, directeur van het Inspraakorgaan Turken. Waar staat de Turkse gemeenschap momenteel? Wat is er allemaal bereikt in die veertig jaar en waar liggen nog knelpunten? Heeft de Turkse gemeenschap ook een thuisgevoel gekregen in Nederland? Wat kunnen we van de nieuwe generatie verwachten?

De reportages

Homo s zijn niet ziek

Homoseksualiteit wordt door de meeste moslims beschouwd als 'haram', verboden. Dat levert schrijnende situtaties op. Islamitische homoseksuelen die worstelen met hun identiteit, leerlingen die hun homo-leraar uitschelden. Voor mensen die in hun werk met dit thema te maken krijgen organiseert Stichting 'Yoesuf', die meer begrip wil kweken voor homoseksualiteit in moslimkring, trainingen. Wat staat er eigenlijk in de Koran? En hoe open of voorzichtig moet je zijn als hulpverlener of docent? VMBO-docente Marie Jo Hermans volgde zo'n training. Vandaag geeft ze zelf weer les, "seksuele voorlichting" aan jongeren. Een reportage over vooroordelen en ontdekkingen, onbegrip en ontmoeting.

Het soefisme volgens Inayat Khan

In serie Stromingen binnen de Islam vanavond aandacht voor de Indiase musicus en mysticus Inayat Khan, die in het begin van de vorige eeuw de aloude Soefi-traditie - ontstaan in Perzie en spiritueel gerijpt in India wereldwijd een krachtige impuls gaf. Met zijn boodschap dat liefde, harmonie en schoonheid de essentie van alle religie vormen, trok hij door de Verenigde Staten en Rusland.