Veroordelingen tot maximaal 48 maanden in de "Lollypop-zaken"
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 31-03-2004

Op 30 maart 2004 heeft de meervoudige kamer van de rechtbank te Leeuwarden in negen zogenaamde "Lollypop-zaken" uitspraak gedaan.

Op 22 september 2003 ontdekte een speurhond op Schiphol dat een postpakket uit Aruba cocaïne bevatte. De cocaïne was verwerkt in lolly's. Dit was het startpunt voor een politie-onderzoek door het "Lollypop-team". De politie onderschepte vier zendingen cocaïne en ontdekte een laboratorium. De negen verdachten bleken in meerdere of mindere mate betrokken bij een criminele organisatie die cocaïne smokkelde.

Een van de hoofdverdachten heeft in zijn woning onderdak verschaft aan de mensen die waren bijeengebracht om het laboratorium te bemannen. In dit laboratorium zou cocaïne worden teruggewonnen uit kruiden die van Aruba naar Nederland waren gezonden. Hij kreeg een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 48 maanden.
Zie voor deze uitspraak 'AO6625'

Aan de overige verdachten werden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd van 12 maanden, tweemaal 24 maanden en driemaal 30 maanden. Eén verdachte kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.

Een sleutelrol was weggelegd voor de verdachte die meermalen hoeveelheden cocaïne naar Nederland heeft verzonden, onder andere verwerkt in kruiden en kerststukjes. Ook werd hij medeplichtig bevonden aan de lolly-pakketten. Hij kreeg een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 42 maanden opgelegd.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO6629

Zie het origineel