Gemeente Barneveld


Proef luierproject geslaagd!

De proef om luiers en incontinentiemateriaal apart in te zamelen is geslaagd. In 2003 is met de proef gestart. Het doel was om ca. 300 ton materiaal in te zamelen. Uiteindelijk is ca. 294 ton ingezameld. Naar aanleiding van een in het najaar van 2003 gehouden enquete bleek dat de meeste mensen meedoen uit milieuoverweging en om meer ruimte over te houden in de grijze minicontainer.

Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen hebben een grote rol gespeeld in het proefjaar. Dit zijn de locaties waar ouders met kinderen in de luierleeftijd terecht konden voor het ophalen van de speciale luierzakken en waar de containers een plaats hebben gekregen om de gevulde luierzakken weer te deponeren. Ook bij de balies van het gemeentehuis en bij milieustraat Otelaar zijn de gratis luierzakken verkrijgbaar. Bij de milieustraat staat tevens een container waar de volle luierzakken gratis in gedeponeerd kunnen worden. In totaal zijn meer dan 38.000 luierzakken opgehaald.

Al het materiaal is ingezameld door Knowaste, een bedrijf uit Arnhem dat al het luier- en incontinentiemateriaal met behulp van een speciaal recyclingsproces verwerkt tot papierpulp, plastic en slib. Het slib wordt vergist en verder verwerkt tot compost waarbij groene energie wordt teruggewonnen. Het afvalwater wordt biologisch afgebroken. Op deze manier hebben de inwoners van de gemeente Barneveld eraan meegewerkt dat er 2.562.150 liter water is bespaard, er 42.703 m3 aardgas is bespaard en er een bijdrage van 117.800 kilo productiehout is geleverd.

Door het apart inzamelen van luiers- en incontinentiemateriaal komt er minder restafval, dat verbrand moet worden. In 2003 is er dus 294 ton minder naar de verbrandingsoven gegaan, waarvan ruim 188 ton luierafval was dat onder verantwoordelijkheid van de gemeente door Knowaste is ingezameld. De overige tonnen bestaat uit luier- en incontinentiemateriaal van verzorgingshuizen etc. Zij hebben zelf een contract met Knowaste afgesloten om het luier- en incontinentiemateriaal apart in te zamelen. De gemeente Barneveld heeft samen met Knowaste gesprekken met deze instanties gevoerd om het incontinentiemateriaal gescheiden in te zamelen.

Omdat er veel animo is om het luier- en incontinentiemateriaal gescheiden in te zamelen, zal dit traject worden voortgezet in 2004. De nodige publiciteit zal weer gemaakt worden om nog meer ouders over de streep te halen om mee te doen. Een verfijning van de uitwerking zal nog plaats vinden zodat het steeds makkelijker wordt om de luierzakken te verkrijgen en het eventueel uitbreiden van de locaties waar de speciale afvalcontainers staan om de volle luierzakken te deponeren.

Barneveld, 30 maart 2004