Rijksuniversiteit Groningen

028 - RUGkrakers: Noord Nederlandse Wetenschapswedstrijd

Datum: 8 maart 2004

Ruim 400 leerlingen uit de drie noordelijke provincies, de kop van Overijssel en de Flevopolder hebben in de maand februari meegedaan aan de vier voorronden van RUGkrakers in het Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en de Stentor. De wedstrijd is een initiatief van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en moet laten zien dat wetenschap leuk, spannend maar bovenal ook nuttig is.

Niemand had alle vragen goed. Eline Koers uit Kamperveen scoorde het best. Vierentwintig leerlingen zijn uitgenodigd om de halve finale, verspreid over heel Noord-Nederland, te spelen. Op 3 april volgt de finale. De eindwinnaar vliegt naar Kazachstan om aanwezig te zijn bij de lancering van André Kuipers.

Samenwerking met bedrijfsleven

In maart 2004 worden de halve finales georganiseerd op plaatsen die wetenschappelijk of technologisch interessant zijn. Het programma wordt in nauw overleg met de gastheer samengesteld. Deze bedrijven of instellingen zijn niet zonder reden gekozen. Ze laten ieder op een eigen wijze zien dat we niet zonder kennis kunnen. In Drenthe werkt de Stichting ASTRON mee, die op dit moment een nieuw type radiotelescoop uniek in de wereld ontwikkelt. In Drachten stelt Philips zijn deuren open voor de halve finalisten uit Friesland.

Dinsdag 9 maart is de eerste halve finale bij het beroemde Materiaalkundig Studiecentrum (MSC) van de Rijksuniversiteit. Het eerste deel van de halve finale bestaat uit open en meerkeuzevragen waarin de middelbareschoolkennis wordt getoetst. Het tweede deel bestaat uit vragen te maken hebben met het werkterrein van de gastheer.

Noot voor de pers


- Meer informatie: Theo Jurriens, (050) 363 4346/4615 (werk).


- Zie ook: www.rugkrakers.nl


- U bent van harte welkom op een van de halve finale plaatsen. Bevestiging van uw komst telefonisch of per email via info@rugkrakers.com wordt op prijsgesteld. Desgewenst kunnen wij u in contact brengen met één van de halve finalisten.


- Lokatie eerste halve finale: Nijenborgh 4, 9747 AG Groningen, 9 maart, aanvang 14.00 uur.

Deelnemers halve finale Groningen

Suyan Zhang, Hoogezand Dr. Aletta Jacobscollege Johannes Wierenga, Aduard Willem Lodewijk Gymnasium Gaaike Euwema, Zuidhorn Willem Lodewijk Gymnasium Jaap Nienhius, Groningen Willem Lodewijk Gymnasium Anne Dijkstra, Groningen Maartenscollege
Jaap Euwema, Zuidhorn Willem Lodewijk Gymnasium Annika Haandrikman, Gieterveen Willem Lodewijk Gymnasium Miriam Krap, Groningen Wesselgansfort College
Sarah Kampinga, Groningen Wesselgansfort College