Gemeente Amersfoort

Wethouder De Wilde onthult monument 'De Sassiaan'

datum: 31 maart 2004

Op zaterdagmorgen 3 april 2004 onthult wethouder De Wilde het monument 'De Sassiaan'. Dit monument krijgt een tijdelijke plek bij het woonzorgcentrum Puntenburg in het Soesterkwartier. De pers is om 10.00 uur van harte welkom voor een kop koffie in het woonzorgcentrum. De onthulling vindt om circa 10.15 uur plaats.

Het Sasje was het eerste officiële woonwijkje buiten de historische binnenstad van Amersfoort. Het eerste huis is rond 1873 gebouwd. Het Sasje besloeg de Eemstraat en enkele zijstraten. Generaties arbeiders hebben hier gewoond. Zij verdienden hun brood bij het spoor, in de haven of in een van de fabrieken aan de Eem. De huizen waren klein, het aantal kinderen groot en de lonen laag, De Sassianen verrichten zwaar werk en maakten vaak lange dagen om hun gezinnen te kunnen onderhouden. Het was dus geen vetpot, maar de saamhorigheid was bijzonder groot. Er werd veel gelachen in het Sasje en Sassianen konden altijd op elkaar rekenen als ze hulp nodig hadden.

De laatste huizen van het Sasje zijn in 1998 gesloopt om plaats te maken voor het Eemcentrum. De Sassianen wonen nu over heel Amersfoort verspreid, maar verlangen nog steeds terug naar hun buurtje en die oude tijd. Op een reünie in 2000 kwamen meer dan 400 Sassianen. Daar is het idee geboren om een monument te laten maken ter herinnering aan het Sasje en uit waardering en respect voor alle oudere Sassianen. Het monument is dan ook een bronzen beeld van een stoere, hard werkende Sassiaan. In samenwerking met het comité 't Sasje verleende de gemeente de opdracht voor het ontwerp en de uitvoering van het beeld aan de Larense kunstenares Marianne Houtkamp.

De realisatie van 'De Sassiaan' was mogelijk dankzij giften van particulieren, het bedrijfsleven en een bijdrage uit het wijkbudget van het Soesterkwartier. Maar vooral ook dankzij de inzet van een aantal Sassianen en hun nakomelingen. Zij hebben zich niet alleen hard gemaakt voor de komst van het monument. Zij steken er ook de handen voor uit de mouwen. Op zaterdag 21 februari sjouwden zij 1000 granieten keien die oorspronkelijk uit het Sasje komen. Deze week hebben Sassianen vrij genomen om met deze keien een pleintje in het plantsoen voor woonzorgcentrum Puntenburg aan te leggen en het monument daarop te plaatsen. Het blijven harde werkers, die Sassianen. En ze mogen met recht trots zijn op hun monument.

De plek van 'De Sassiaan' bij woonzorgcentrum Puntenburg is tijdelijk. Het is de bedoeling dat het beeld straks wordt geplaatst aan de Eemkade bij de voormalige wijk.