Gemeente Langedijk


Gemeente Langedijk erkend opleidingsbedrijf in groene sector
01 april 2004

Gemeente Langedijk leidt al jarenlang leerlingen op voor het groenbedrijf. Dit betreft een praktijkopleiding voor jonge mensen, veelal van het Clusiuscollege, die vier dagen werken en één dag per week naar school gaan. De werkdagen worden doorgebracht bij bedrijven en instellingen die werkzaamheden uitvoeren in de flora. Sinds enige tijd worden praktijkopleidingen gekeurd, om te kijken of zij in aanmerking komen voor een kwaliteitscertificaat. Gemeente Langedijk heeft onlangs dit certificaat van de stichting Aequor te Ede ontvangen. Afdeling Beheer Openbare Ruimte mag zich nu landelijk erkend opleidingsbedrijf noemen.

Gemeente Langedijk heeft zeven erkende praktijkopleiders in dienst. Zij verzorgen de praktische lessen voor de leerlingen. Dit zijn medewerkers van de groenvoorziening; T. Kaarsemaker, K. Smit, M. van der Heyden, P. Dekker, G. Koedijk, M. Biersteker en R. Kramer. Leerlingen die opgeleid willen worden in de groene sector, zijn gebaat bij het opdoen van veel praktijkkennis. De leerlingen worden begeleid in de groenvoorziening, plantsoenendienst, onderhoud sportterreinen en wijkbeheer. De opleiding die gemeente Langedijk aan de leerlingen geeft heet afgekort B.B., beginnend beroepsbeoefenaar. Na twee jaar zijn de leerlingen voldoende opgeleid voor een baan. Als er een vacature is, kunnen zij dan solliciteren bij de gemeente. De leerling kan er ook voor kiezen door te stromen naar de vervolgopleiding Z.B., zelfstandig beroepsbeoefenaar.

Het certificaat Aequor zegt iets over de kwaliteit van de groenopleiding. Een erkend opleidingsbedrijf voldoet aan criteria zoals goede integratie van het opleiden in de bedrijfsvoering, goede begeleiding en zinvolle werkzaamheden. Gecertificeerde opleidingsbedrijven worden in een landelijk register opgenomen. Aequor is een landelijk kennis- en communicatiecentrum voedsel en leefomgeving. Aequor is van oorsprong een Latijns woord. De betekenis en symboliek passen bij de werkterreinen als open vlakte, aardbodem en waterspiegel.

de ploeg

De gecertificeerde ambtenaren die praktische lessen geven aan leerlingen van het Clusiuscollege. V.l.n.r.: M. Biersteker, G. Koedijk, M. van der Heyden, K. Smit,
onder: R. Kramer en P. Dekker